Nyhet

Från Lill-Babs till Leila K – ny stadsvandring med musik

GAFFA.se – allt om musik

Fullsatt för Lill-Babs, kaos med Leila K och en operakatastrof i Kungsan under sent 1800-tal. Scenkonstmuseet och Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till en musikalisk stadsvandring i huvudstaden skapad av författaren Anna Charlotta Gunnarson.

"Runtom i stan ekar musik från svunna tider, åtminstone för den som spetsar öronen", hälsar ett pressmeddelande. Anna Charlotta Gunnarson, författare till bland annat Kvinnorna Som Formade Pophistorien, tar med stadsvandrare till musikaliska minnen av fullsatta salonger och hippa källarlokaler, till operadivor och nattklubbsdrottningar.

– Det har varit en ren fröjd att välja bland alla tjejer som gjort musikaliska avtryck i city. Jag landade i fem superstarka historier om lika många öden, epoker och genrer. De här pionjärerna har slitit som djur och mottagit folkets kärlek, men här finns också berättelser om kvinnoförtryck, rasism och dödade fans. Det är både deppigt och peppigt, säger Anna Charlotta Gunnarson i samma pressmeddelande.


Gunnarson har grävt fram historier om smuggling bakom järnridån, hittat landets trendigaste skivställe år 1932 och riktat strålkastaren mot ett ödesmättat balkongframträdande på Grand Hotel 1885.

Som guide leder hon deltagarna mellan fem centrala platser där de får stifta bekantskap med några av de kvinnor som varit med och format den svenska musikhistorien. Alla deltagare förses med hörlurar för att kunna lyssna till både historiska fakta och musik. Här blandas hundraåriga örhängen med elektriska 90-talshits.

– Det svindlar när man hör låtarna på plats, på nolltid hamnar man i rätt stämning. Jag får rysningar av att tänka mig in i kvällen då en av Sveriges största hits dånade ut över Nybroviken för första gången. Och vad hände egentligen med Greta Garbos oväntade sånginspelning? Tänk vad kvinnor åstadkommit i musiksvängen och så viktigt det är att vi minns det!, säger Anna Charlotta Gunnarson.


Vandringen har premiär söndag den 8 maj. Ett smakprov med två stopp ges under Kulturnatt Stockholm den 23 april.

LÄS OCKSÅ: Kritiken mot Harry Styles – "Vi fick ingen kredd för medverkan"

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE