Nyhet

Intervju med Sjana Rut: "Ibland är det bättre att skratta för att behålla sitt förstånd"

GAFFA.se – allt om musik

I november 2021 släppte den isländska artisten Sjana Rut sitt album Broken, den första delen av ett tvådelad saga, en konfronterande djupdykning i det sexuella övergrepp hon blev utsatt för som barn.

– Det var en lång och märklig process, för när jag skrev de flesta låtarna 2015-2017 hade jag aldrig för avsikt att släppa dem, och då var jag inte riktigt medveten om vad jag skrev om eller hur sårbara, ärliga och avslöjande låtarna var. Trots all förnekelse jag befann mig i vid den tiden och alla känslomässiga väggar jag hade byggt upp, var det något som försökte bryta sig loss.

Arbetet med skivan tog många år och det gjorde även rättsprocessen för ett av fallen som nämns på albumet.

– Att bli en mamma var en del av denna resa och det som till slut fick mig att bestämma mig för att göra det här albumet. Det hjälpte mycket ibland att se albumet som en berättelse snarare än min egen upplevelse, eftersom jag arbetade med albumet ganska länge och det blev en stor del av min vardag. Jag backade nästan ur när albumet nästan var färdigt eftersom jag blev trakasserad och hotad av en av mina förövare. Mitt i mina tvivel träffade jag en underbar och modig kvinna och vi delade med oss ​​av våra berättelser till varandra. Jag lät henne höra en av mina låtar från albumet som inte hade släppts och när hon grät och höll min hand insåg jag hur otroligt viktigt det här albumet var. Inte bara för mig utan för så många andra också. Jag lovade henne och mig själv att jag skulle avsluta det här projektet.

Albumet nylanseras idag den 1 april för att bygga upp för den andra delen Unbreakable som kommer att släppas under försommaren. Broken och Unbreakable är tillsammans ett konceptalbum fokuserat på ämnet sexuella övergrepp mot barn och är baserat på en sann historia.

– Till en början skulle albumet bara vara stärkande och jag skulle inte ha med någon av de tyngre låtarna, det var för läskigt för mig. Men jag insåg hur oäkta det skulle vara eftersom min resa många gånger inte har varit så enkel eller stärkande, ibland var det bara svårt och tungt. Så fort jag bestämde mig för att hela albumet skulle handla om övergreppen och allt relaterat till de situationerna, visste jag att jag inte kunde göra en snabb EP eller göra något litet, så jag bestämde mig för att dela albumet på mitten. Broken är det förflutna och speglar mina tidigare tankar och känslor. Det finns mycket självhat, osäkerhet och förnekelse på Broken, men det slutar i hopp. Unbreakable utspelar sig i nuet och framtiden. Det representerar var jag är idag och vart jag är på väg.

Sjana Rut komponerade och skrev alla låtar och texter på albumet, samt producerade och mixade de flesta låtarna själv. Sedan avslutade hon albumet i en annan studio med hjälp av två andra musiker.

– Ursprungligen tyckte jag att det var för personligt för att någon annan skulle kunna vara en del av det. Att producera låtarna var inte alls trevligt, jag var tvungen att tvinga in mig själv i ett tankesätt som jag inte längre trodde på. Det var den svåraste processen med albumet Broken. Men det var också viktigt för min helande resa att kunna möta vissa utmaningar på egen hand. Jag kände dock en enorm lättnad när jag började arbeta med Ásmundur Jóhannsson och Pálmi Sigurhjartarson i den förstnämndas studio, nästan som om vikten hade lyfts från mina axlar. Vanligtvis var det mycket positivitet och humor mellan oss, även om vissa låtar tog hårt. När vi spelade in Can You Hear Me?, bröt jag ihop direkt i början och vi var tvungna att ta en kort paus. Det var svårt att vara så sårbar till en början framför dem, men det var inte en så stor sak som jag trodde att det skulle vara, så jag fortsatte att arbeta med dem.

Den första delen, Broken, utspelar sig i det förflutna och speglar den tunga sidan av resan. Det börjar oskyldigt, blir snabbt olycksbådande och blir tyngre för varje spår tills berättelsen så småningom övergår till ett desperat hopp om bättre tider.

– Jag kände att de nyare låtarna jag skrev specifikt för Broken var hoppfulla och stärkande, men jag insåg att låtarna var fyllda av förnekelse och en del av det förflutnas tankesätt. Projektet blev så mycket mer än bara ett album, det var som att titta i spegeln och arbeta med den trasiga bilden som jag såg framför mig. Jag fann också hopp i att avsluta den här skivan och tanken på nästa album, Unbreakable, drev ytterligare på min tro och hopp om bättre tider.

Unbreakable definieras av styrka, tapperhet, självmedvetenhet och uppväxt. Sjana konfronterar det förflutnas skugga och de svåra situationerna kring det med självförtroende och attityd och gör det på ett moget, och ibland humoristiskt sätt.

– Jag arbetade på båda albumen samtidigt medan jag fortfarande var i Brokens tankesätt, ungefär som en metodskådespelare skulle göra, och av misstag hade vissa låtar på Unbreakable mycket ilska i sig. Men jag insåg att ilskan inte tjänade något syfte och inte hörde hemma på Unbreakable, så jag vände den ilskan till humor istället. Vilket är mer passande för atmosfären på det albumet. Trots att det finns humor fokuserar den fortfarande på samma ämne, men den hanteras på ett annat sätt och visar hur jag hanterade det hela framåt. Jag skämtar inte om övergreppen, jag gör narr av de absurda situationer jag försattes i och andra människors absurda beteende, som på ett sätt är väldigt sårbart och humant. Det krävs en viss styrka för att kunna se humorn i dessa surrealistiska omständigheter, ibland är det bättre att skratta för att behålla sitt förstånd.

Enligt Sjana Rut är det här det viktigaste projektet hon någonsin kommer att släppa.

– Med det här albumet säger jag inte bara adjö till det här kapitlet i mitt liv och går vidare, utan jag hoppas också kunna inspirera och uppmuntra andra offer för övergrepp, säger hon innan hon avslutar med att berätta vad framtiden har att bjuda på:

– På ett sätt har det här gett mig en enorm frihet, genom att avsluta det här skapar jag rum för en djärvare och mer gränslös Sjana. Det finns verkligen inget som skrämmer mig nu, jag känner att jag har fullständig kreativitetsfrihet så ingenting håller mig tillbaka. Jag har redan planerat och skrivit mina nästa 9 album och projekt, så jag kommer inte att sakta ner inom kort. Jag är otroligt spänd på framtiden, jag saknar inte idéer eller låtar, men det blir ganska svårt att välja vilket projekt man ska börja med först!



LÄS OCKSÅ: Indierockaren Soccer Mommy kommer till Sverige

ANNONCE