Nyhet

Julian Lennon sjöng Imagine för första gången – till stöd för Ukraina

GAFFA.se – allt om musik

Under givarkonferensen Stand Up For Ukraine som ägde rum i helgen, samlades totalt 10,1 miljarder euro in, till hjälp för krigsflyktingar från Ukraina. Den organiserades av EU-kommissionen och Kanadas regering, i samarbete med den internationella organisationen Global Citizen. Alla bjöds in till att bidra, från regeringar och privata företag till privatpersoner, enligt SVT Nyheter.

Under konferensen, som livestreamades, talade och spelade ett antal artister. Däribland Bruce Springsteen, Kacey Musgraves, Bono och The Edge, Celine Dion, Garth Brooks, Fall Out Boy, Jonas Brothers, Luis Fonsi, Leon Bridges, Sharon och Ozzy Osbourne och John Lennons son Julian Lennon, enligt Rolling Stone.

I ett uttalande på sociala medier berättar Julian Lennon om varför han till slut valde att framför sin fars låt, något han inte velat göra tidigare:

”Kriget i Ukraina är en ofattbar tragedi … Som människa, och som artist, kände jag mig tvungen att ge respons på det tydligaste sättet jag kunde. Så idag, för första gången någonsin, framförde jag min pappas låt Imagine offentligt. Varför nu, efter alla dessa år? – Jag sa alltid att den enda gången jag någonsin skulle överväga att sjunga Imagine, skulle vara om det var ’jordens undergång’ … Men också för att hans text reflekterar vår kollektiva önskan efter fred jorden runt. För i den här låten transporteras vi till en plats där kärlek och sammanhållning blir vår verklighet, om än bara för ett kort ögonblick … Låten reflekterar ljuset i tunnelns slut, allt det som vi hoppas på … Som ett resultat av det pågående mordiska våldet, har miljoner oskyldiga familjer tvingats lämna sina hem, för att söka asyl någon annanstans. Jag uppmanar världsledare och alla som tror på innebörden av Imagine, att stå upp för flyktingar överallt! Snälla förespråka och donera från hjärtat.”

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Julian Lennon (@julespicturepalace)

Se hela framförandet här:

Bono och The Edge spelade U2:s Walk On i ny tappning

Ytterligare en uppmärksammad händelse från givarkonferensen var när Bono och The Edge framförde en akustisk version av U2-låten Walk On, med en ny text inspirerad av det ukrainska folkets kamp.

”Det modiga folket i Ukraina kämpar för sin frihet, och för vår, ställda inför obeskrivligt våld och en orättvis invasion. Världsledare måste stå upp och stå med ukrainare nu … De som kämpar och de som har flytt … Och stå med flyktingar överallt som tvingats fly sina hem och länder”, sa duon under konferensen, enligt Rolling Stone.

Bruce Springsteen gjorde också sin röst hörd i ett videomeddelande, där han sa:
”Flyktingar i Ukraina och runtom i världen behöver vår hjälp nu. Gå med oss på E Street och Global Citizen när vi står upp för Ukraina, och står upp för de som fördrivits globalt, för alla förtjänar säkra och humana levnadsvillkor.”

Hela konferensen i sin helhet finns att se här:

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige Skramlar blev en av Sveriges största insamlingar genom tiderna

ANNONCE