Nyhet

Kalasturnén återuppstår – tillbaka för första gången på 18 år

GAFFA.se – allt om musik

En generationsöverbryggande sommarturné väntar när Bob Hund, Markus Krunegård, Cherrie, Johnossi, Gina Dirawi, David Ritschard, Grant, Esther, Klara Keller och Gerd samt kanske en och annan gäst gör gemensam sak.

– Jag kan avundas folk med en arbetsplats och kollegor så jag ser fram emot att ha båda i sommar, yrket cirkusartist har dessutom alltid lockat. Detta blir som en ambulerande cirkus och jag gillar tanken på att vara med i något större och mer än att vara soloartist – jävla trist ord där, 'soloartist', säger Markus Krunegård i ett pressmeddelande.

Klassiska paketturnén Kalas återuppstår i juli och augusti för att fira livemusikens återtåg efter nedstängning och restriktioner. Det blir ett kringresande kalas med tio akter i tio städer. 

– Det här blir ju min första musikrelaterade turné, så jag anammar samma filosofi som mina vänner som blivit på smällen – förbereda mig så gott det går för att sen bara ’åka med’. Sen är det ju jävligt kul att få besöka Kackelstugan, känns ju instinktivt som en plats där jag hör hemma, säger Gina Dirawi.


De inblandade artisterna på årets Kalasturné reser tillsammans i en turistbuss mellan giggen.

– Vi ser fram emot att åka ut på rullande festival med det här sällskapet, och få chansen att se och lära vilka trix de andra artisterna har när de uppträder. Kalas har byggt gemenskap, vi är fortfarande bundis och jobbar ibland tillsammans med de band vi reste med på 90-talet, säger Conny Nimmersjö i Bob Hund.

Sedan Kalasturnén senast var ute, 1997–2004, har det svenska livemusiklandskapet genomgått stora förändringar. Att konceptet då lades till vila handlade till stor del om att det utanför storstäderna fanns betydelsefulla och snabbt växande festivaler som Hultsfred, Arvika och Peace & Love men även en rad stora och små stadsfestivaler som tillgodosåg publikens sug på musik och kultur. 

2022 är läget ett annat. Marknaden har omformats och vi kommer nu ut ur två år av pandemi som stängt ner landets scener. Därför känner arrangören att det både är angeläget och roligt att återstarta Kalasturnén med start i Alvesta den 15 juli.

Spelplatserna handlar snarare om folkparker och kvartersfester än flygfält och arenor. Och det läggs vikt vid musikalisk bredd, från rock och R&B till indiepop och country.


– En ny publik för mig som jag ser jättemycket fram emot att få lära känna. Jag hoppas att det är ömsesidigt, säger Cherrie.

Kalas rullade för första gången ut på vägarna 1997 med Whale, Bob Hund och Weeping Willows i startfältet. Under åren som följde tog artister som Håkan Hellström, Kent, Timbuktu och Lars Winnerbäck över. 

Turnédatum 2022:


15/7 Alvesta, Tyrolen

16/7 Örebro, Humlehagen

22/7 Borgholm, Kackelstugan


23/7 Helsingborg, Ångfärjeparken

29/7 Malmö, KB + utomhus

30/7 Göteborg, Bananpiren


5/8 Huskvarna, Folkets park

6/8 Stockholm, Fållan Park

12/8 Karlstad, Nöjesfabriken


13/8 Varberg, Societetsparken

Biljetter finns ute nu via kalasturnen.se.

LÄS OCKSÅ: Maggios och Linnros musik bli teater

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE