Nyhet

Kurt Cobains gitarr och bil auktioneras ut

GAFFA.se – allt om musik

Gitarren Kurt Cobain spelar på i muskvideon till Smells Like Teen Spirit säljs på auktion. Under nästa månad kommer köpare att kunna lägga bud på den vänsterhänta 1969 Fender Mustang. Detta som en del av den privata auktionsfirman Julien’s Auctions tre dagar långa event bestående av föremål som har tillhört musikikoner. 

Cobains vänsterhänta Fender kommer att auktioneras ut mellan den 20-22 maj på Hard Rock Cafe i New York såväl som online, skriver NME.

Utöver gitarren kommer också Kurt Cobains bil, en 1965 Dodge Dart, att läggas ut till försäljning, inklusive nummerplåtar och ägarbevis tillhörande Cobain och Courtney Love.


Buden på gitarren förväntas starta på mellan cirka sex till åtta miljoner kronor och bilen förväntas gå för ungefär fem miljoner kronor.

I ett pressmeddelande säger auktionsfirmans VD Darren Julien att det är ”ett av våra största privilegier och en stor ära” att få auktionera ut gitarren.

– Det är en av de mest kulturellt betydelsefulla och historiskt viktigaste gitarrerna, inte bara som arv från Nirvana och Kurt Cobain utan i hela rockmusikens historia, säger VD:n enligt NME.


Fler av Cobains prylar kommer att auktioneras ut, exempelvis en bild av Michael Jackson som Kurt målat, turnépass, boardingpass och en skateboard som grungeikonen målat Iron Maidens maskot Eddie på.

Gitarren och bilen kommer också att säljas med exklusiva NFTs som hänger ihop med respektive föremål. Samma auktion innehåller också prylar relaterade till andra artister, bland annat The Beatles, Van Halen, Elton John, Elvis Presley, Queen, Madonna och Jimi Hendrix.

LÄS OCKSÅ: Krist Novoselic bildar ny supergrupp och släpper debutalbum

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE