Nyhet

Pink Floyd släpper ny låt till stöd för Ukraina – hör den här

GAFFA.se – Allt om musik

Vid midnatt, natten till fredag den 8 april, släppte det legendariska rockbandet Pink Floyd en helt ny låt, Hey Hey Rise Up. Originaltrummisen Nick Mason och gitarristen David Gilmour, som ersatte Syd Barrett i slutet av 60-talet, får sällskap av basisten Guy Pratt som länge spelat med Pink Floyd samt Nitin Sawhney på keyboards.

Bandet har använt sång från ett Instagramklipp publicerat av det ukrainska bandet Boombox sångare Andriy Khlyvnyuk. I klippet sjunger Khlyvnuvyk den ukrainska protestlåten The Red Viburnum In The Meadow på ett tomt torg i Kiev. Musiken är skriven David Gilmour som spelade in låten i sin lada i slutet av mars.

Gilmour, vars svärdotter är från Ukraina, säger: "Vi, som så många andra, har känt ilskan och frustrationen kring den där avskyvärda händelsen där en självständig, fridfull demokrati har invaderats och fått sitt folk mördat av en av världens stormakter."

Pink Floyd har inte gett ut "riktigt" nyskrivet material sedan The Division Bell från 1994. Deras följande och sista album The Endless River från 2014 bestod mestadels av material från föregångarens inspelningssessioner. I samband med att The Endless River släpptes meddelade bandet att de skulle lägga ner för gott.

p>

Alla intänkter från låten kommer gå till hjälporganisationer som arbetar till stöd för Ukraina. Omslaget föreställer landets nationalblomma, solrosen.

square

ANNONCE