Nyhet

Stockholms konsertliv utvärderas – "Det är ett jättejättestort problem"

GAFFA.se – allt om musik

Creative Footprint är en internationell modell för att inventera utbudet av platser för musik, klubbar, gallerier och informella kreativa utrymmen. Det är också ett en utarbetad metod och ett verktyg som mäter nattlivet och kulturaktiviteters inflytande på städer.

Nu är rapporten ”Creative Footprint Stockholm” färdigställd, vilket innebär att Sveriges huvudstad kan jämföra sina resultat med Berlin, New York och Tokyo som redan gjort motsvarande mätning, framgår i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att de två största utmaningarna för en levande nattlivsscen i staden är höga kostnader för hyror och lokaldrift, samt ett restriktivt klimat vad gäller tillstånd för att få arrangera klubbar.


Deltagarna i undersökningen menar också att det finns utmaningar vad gäller storleken och kapaciteten bland Stockholms nuvarande scener och lokaler, och att den är obalanserad. Det vill säga: det är svårt för blivande artister och arrangörer att etablera sig.

”Jag skulle säga att det bästa scenariot är att Stockholms stad har bra samarbetspartners på gräsrotsnivå – riktiga människor som bryr sig om kultur och har bra idéer, och att dessa människor har en större roll i hur man bygger en kulturell plats som ägs av Stockholms stad”, säger en deltagare i undersökningen, benämnd som ”kurator och DJ på gräsrotsnivå”.

Johanna Beckman, arrangör på FKP Scorpio, som också deltagit i undersökningen, säger till P3 Musiknyheter att resultaten bekräftar hennes bild:


”Hyrorna är för höga för att få en ekonomi som fungerar. Hela kedjan blir påverkad av det, ända ut till publiken. Om hyror och gager är för höga så måste vi hålla högre biljettpriser för att gå runt, och så kanske publiken tycker det är för dyrt. Då brister hela kedjan. Det är ett jättejättestort problem”.

P3 Musiknyheter skriver också at Stockholm fick sin första ”nattlivsstrategi” i vintras, som ska främja stadens livescener.

Vill man läsa mer om undersökningen och ladda ned rapporten i sin helhet kan man göra det här.


LÄS OCKSÅ: KRÖNIKA: "En avstjälpningsplats för influencers, trendsökare och jävligt jobbiga stockholmare"

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE