Nyhet

26 färska skivor du bör kolla in

Få full koll på den senaste tidens skivsläpp.

Uroish (bilden) – Goodbye Party

Här blandas persisk pop och elektroniska beats med iransk lyrik och rytm. En blandning som osar lika mycket Mellanöstern som Nordafrika och Berlins klubbscener. Personen bakom Uroish, skådisen och musikproducenten Bahareh Razekh, har med hjälp av Olof Dreijer från The Knife satt ihop hela kalaset och The Knife-vibbarna är totala.

EP:n Goodbye Party har fått sitt namn av den sorts fest eller happening som Bahareh själv deltog i flera gånger på 80-talet i Iran.


– De sa att det var en fest för den som ska ut på en resa, men egentligen var det ett farväl till den som i hemlighet skulle på flykt. Den här EP:n är ett hej då-party som utspelar sig här i Sverige på 20-talet. Eller där den som lyssnar just nu befinner, säger Bahareh Razekh i ett pressmeddelande.

Goodbye Party släpps av Magnus Sveningssons (The Cardigans, Råå) bolag Malmö Diskografiska.

Stella Explorer – Dorkay House


Stellas musik har en tydlig filmisk ådra där det musikaliska hela tiden samspelar med det visuella.  

– Det byggs väldigt snabbt upp bilder när jag gör musik. Om jag ser någonting kan jag oftast sätta musik på det i huvudet. För mig går de två konstformerna hand i hand, vare sig jag vill det eller inte. Jag ser det som ett enda stort bultande hjärta, livets rytm. Det bara är där, har hon tidigare sagt i en intervju med GAFFAs Jonatan Södergren.

Tidigare spelade hon i bandet Brödet som släppte två EP:s. Nu är det så äntligen dags att EP-debutera som Stella Explorer.

Satin Jackets – Reunion


Kungen av soft nu disco, Satin Jackets, samlar sig och skickar ut den 14 spår långa Reunion.

 JJulius – Vol. 2


Vol. 2 har sin grund och botten i post-punken – den påminner emellanåt om plattor som Odyshape med The Raincoats, Ceremonial med Savage Republic och Rust Red September med Eyeless In Gaza. (Jag hör även spår av Brian Enos ambient/avantpop-album Another Green World i den, men det kanske bara är jag?) JJulius sjunger med en stämma som känslomässigt ligger någonstans mittemellan uppgiven och trotsig och hans svenska texter tål att tänkas på. Gott så, liksom – en av årets bästa skivor är här.

Roligt också att Vol. 2 ges ut av DFA Records i USA – James Murphy har tydligen inte helt förlorat sin edge. - Johan Jacobsson Franzén

Machine Head – Of Kingdom And Crown


Sammanlagt bjuder Of Kingdom And Crown på en hel timme utsökt thrash metal och inte en enda gång tummar den nya sättningen på hantverket. Decapitated-gitarristen Wacław Kiełtyka dubbelknäcker numera i Machine Head sedan Phil Demmels avhopp och Matt Alston har tagit över trumpallen från Dave McClain. Det är fortsatt Jared MacEachern som spelar bas och Robb Flynn som vrålar, sjunger, brölar, leder körerna och spelar gitarr. - Kristofer Hadodo TILL RECENSIONEN

Venerea – Euro Trash

Venerea har konsekvent bytt hemvist för sin hyfsat täta diskografi och ligger just nu på österrikiska SBÄM – en etikett som sajnar band och sprutar ur sig skivor i samma takt som en gång Fat och Epitaph. Euro Trash är inspelad i klassiska popstudion Tambourine i Malmö och det låter schysst. Kristofer Hadodo TILL RECENSIONEN

Julia Jacklin – Pre Pleasure


Den tredje fullängdaren för den australiensiska singer-songwritern Julia Jacklin samproducerades med Marcus Paquin och har hyllats unisont av kritikerkåren. Ligger i skrivande stund på stabila 85 i snittbetyg enligt Metacritic.

Kaitlyn Aurelia Smith – Let’s Turn It Into Sound


Den Los Angeles-baserade elektroniska producenten skickar ut ett nytt album som innehåller resultat från en ny sångbearbetningsteknik hon skapat från scratch.

Marcus King – Young Blood 

På album nummer två har bluesrockaren Marcus King producerats av Dan Auerbach från The Black Keys.

Antonio Sánches – Shift (Bad Hombre, Vol. II)


Trummisen tar här hjälp av bland andra radarparet Trent Reznor och Atticus Ross, men även Pat Metheny, Meshell Ndegeocello, Kimbra med flera gästar. Souligt, industriellt, eklektiskt.

Black Light White Light – The Admirer


Psykedelisk rock, kosmisk pop och pianodrivna ballader till surf-boogiefierad cirkusrock med vandrande melodier, lager av keyboards, fräsande delaygitarrer och manipulerade effekter. För vänner av Tame Impala och Pond.

I den senaste tidens skivskörd hittar du även musik från Diamanda Galás, Dynazty, Ezra Furman, JID, Muse, Meechy Darko, Pantha Du Prince, Stella Donnelly, Thoughtcrimes, William Orbit, Hanna Färm, Grave Digger, Iron Savior, Long Distance Calling, Sigh.

Exakt alla släpp hittar du i den här Spotifylistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!

ANNONCE