Nyhet

AI-rappare skrotas av skivbolag – "sammanslagning av äckliga stereotyper"

Den virtuella artisten har väckt stark kritik online.

För snart två veckor sedan annonserade skivbolaget Capitol Records att de hade sajnat sin första virtuella rappare i ”The Metaverse”, med artistnamnet FN Meka. Under gårdagen avbröt dock skivbolaget sitt samarbete med den virtuella artisten, efter att kritiker hävdat att FN Meka är en nedsättande karikatyr av svart kultur och hip-hop-genren, skriver Rolling Stone.

Anthony Martini är en av grundarna till Factory New. De beskriver sig själva som ett musikföretag inriktat på att driva fram virtuella karaktärer, och har också varit en del i lanseringen av FN Meka.

Martini berättar för Music Business Worldwide att den virtuella artisten ”skapades med hjälp av tusen datapunkter sammanställda från tv-spel och sociala medier”, och att musiken framförs av en människa, men att strukturen bygger på artificiell intelligens.


– Vi utvecklade en patenterad AI-teknologi som analyserar populära låtar i en specifik genre och skapar rekommendationer till elementen av ett låtbygge: text, ackord, melodi, tempo, ljud och så vidare. Sedan kombinerar vi dessa för att skapa en låt, säger Martini i intervjun med Music Business Worldwide.

I låten Moonwalkin’ från 2019, använder FN Meka n-ordet ett flertal gånger vilket väckt stark kritik. Industry Blackout, en online-koalition som lyfter civilrättsfrågor, fördömde Capitol Records i ett inlägg på Instagram där de bland annat skriver:

”Det är en direkt förolämpning mot det svarta communityt och vår kultur. En sammanslagning av äckliga stereotyper och appropriativa manér som kan härledas till svarta artister, komplett med skällsord i låttexterna. Denna digitala avbild är avskyvärd och respektlös mot verkliga människor som möter verkliga konsekvenser i verkliga livet.”


Sedan dess har en representant för Capitol Music skrivit ett uttalande till Rolling Stone, som lyder:


”CMG har avbrutit samarbetet med FN Meka-projektet, med omgående verkan. Vi ber väldigt mycket om ursäkt till det svarta communityt för att ha gått med på det här projektet utan att ställa tillräckligt många frågor om rättvisa och om den bakomliggande kreativa processen. Vi tackar de som hört av sig med konstruktiv feedback under de senaste dagarna – era åsikter var ovärderliga i samband med vårt beslut att avbryta vår del i projektet.”

LÄS OCKSÅ: BEASTIE BOYS SLÄPPER ACTIONFIGURER

ANNONCE