Nyhet

Ny högtalare förvandlar din telefon till en skivspelare

Principen framstår som ganska enkel, telefonen placeras – likt en LP läggs på en skivtallrik – på högtalaren samtidigt som en app startas.

I dessa tider av spellistor och algoritmer är det många som saknar känslan av att plocka fram en fysisk skiva och sedan låta nålen och högtalarna göra resten av jobbet. Med gissningsvis detta i åtanke har Yamaha Design Lab precis avslöjat ett nytt koncept; en högtalare som “förvandlar” din smartphone till en skivspelare. Även om man kan ifrågasätta användningsområdet är det ändå lätt att tycka att det är en ganska gullig idé.

Principen framstår som ganska enkel, telefonen placeras – likt en LP läggs på en skivtallrik – på högtalaren samtidigt som en app startas. Denna app låter sedan givetvis en roterande skiva snurra på skärmen som om din telefon vore en klassisk skivspelare. På högtalaren finns som brukligt också en “tonarm” komplett med “nål”.

Nålen läser sedan av mönstret på “skivan” och spelar följaktligen musiken genom högtalaren. Du kan byta låt genom att flytta nålen till ett nytt spår, också här precis som om det hade rört sig om en traditionell skivspelare. För att byta skiva sveper du vertikalt över skärmen för att skrolla igenom ditt bibliotek.


Konceptet har fått namnet TurnT och är en del av Yamahas "Stepping out of the Slate"-projekt. Även om det ännu är en produkt som inte verkar jättenära lansering skriver Yamaha Design Lab att TurnT håller på att testas för fullt. Så förhoppningsvis rör det sig om en produkt man kommer att kunna prova på inom en någorlunda rimlig framtid.

ANNONCE