Nyhet

Uppspeedade låtar gör revival på TikTok

"Min röst är min identitet och jag trodde inte att folk skulle leta upp mig för att ljudet var så förvrängt."

Att låtar med snabbspolnings-effekt, eller låtremixer och samplingar med högt pitchade röster, har en publik är egentligen ingen nyhet. Under 1997 toppade både Smurfhits 1 och 2 den svenska albumlistan, med remixer som Smurfa nu (egentligen Staying Alive) och Grubbelsmurfen (egentligen Lemon Tree).

Under 00-talet använde också en mängd artister, med exempel från Jay-Z och Akon, uppspeedade soul-samplingar i sin musik, något som Questlove under samma period benämnde som ”chipmunk soul”.

I dagsläget tar sig stilen en ny men ändå liknande form. Många artister ser sina låtar få nytt liv genom spridning på TikTok, och skivbolag jobbar tätt med plattformen för att lansera sina artisters musik. Dock inte alltid i ursprungliga arrangemang.

En av de senare trenderna på plattformen innefattar just uppspeedade versioner av redan befintliga låtar. Anonyma konton laddar upp låtar i nya, snabbare tempon, som användare sedan sprider i sina videos, skriver Why Now.

Ett exempel är Abbas Angeleyes, som först delades i en uppspeedad version i april 2022 av användaren _theaea.

@_theaea cloutchasing lang👯‍♀️ ,, abba-angeleyes #fyp #lyrics #foryou ♬ Angeleyes (Sped Up Version) - april aries bae (SVT)

Sedan dess har ljudspåret använts över 600 000 gånger och på Spotify klättrar låten, i sin originalversion, på listan över Abbas mest populära låtar.

Ett annat exempel är artisten Laufeys låt Valentine, som fått se en snabbspolad version av sin låt få spridning. Enligt artisten har det bidragit till att fler hittat till hennes musik.

– Trots att den uppspeedade versionen är den som skickats runt, har folk lyssnat på den vanliga med. Jag var rädd att det inte skulle ske. Min röst är min identitet och jag trodde inte att folk skulle leta upp mig för att ljudet var så förvrängt, men det verkade inte vara ett problem. Jag tror det är något med de snabbspolade versionerna som är extra tilltalande för gen-z-öron, men tycker absolut inte att det är dåligt. Så länge folk vill lyssna på originalversionerna också, säger Laufey till Why Now.

På Spotify finns också en uppsjö av konton som laddar upp låtar i uppspeedade versioner. ”Artisten” Speed Radio, har i skrivande stund över 5 500 000 lyssnare i månaden, med remixer av bland andra Ellie Goulding och Demi Lovato.

Även Michael Bublé har i eget namn släppt en speedad version av hans tolkning av låten Sway.

TikToks Music Content Manager i Storbritannien, Clive Rozario, säger till Why Now att skivbolag aktivt diskuterar att släppa sina egna remixer av låtar.

– Det bidrar inte bara till mer lyssningar av originalspåret och får det att klättra på listor, utan i vissa fall får remixerna ännu större uppmärksamhet än originalet. Skivbolag omfamnar detta och svarar på fansens efterfrågan genom att promota nya versioner som tar fart.

LÄS OCKSÅ: GHOST KLÄTTRAR PÅ VIRALA LISTOR – ETTA I FÖRENADE ARABEMIRATEN
ANNONCE