Nyhet

ABBA utan pris på Brit Awards – där Adele blev den stora vinnaren

GAFFA.se – allt om musik

Superstjärnan Adele blev den stora vinnaren när Storbritanniens största musiker hyllades vid Brit Awards i London på tisdagskvällen. Svenska ABBA var nominerade som Bästa internationella grupp, men förlorade mot Silk Sonic.

Adele knep både priset för Bästa album med 30 och Bästa låt med Easy On Me.

Som grädde på moset fick den 33-åriga sångerskan även priset som Bästa artist.


– Jag skulle vilja tillägna det här priset till min son och till hans pappa Simon, sa en tydligt rörd Adele i sitt tacktal när hon tog emot priset för bästa album.

– Det här albumet var vår gemensamma resa – inte bara min.

Adele är känd för sina låtar om hjärtesorg och nostalgi. Hon har tidigare sagt att hon gjorde albumet 30 för att förklara sin skilsmässa från Simon Konecki för sin unge son.


– Jag är väldigt stolt över att jag hade is i magen och släppte ett album som handlar om något så personligt för mig, för det är inte många som gör något sådant längre, tillade Adele i sitt tal.

30 är Adeles fjärde album. Det blev det mest sålda i Storbritannien förra året med över 600 000 exemplar, trots att den först släpptes i november.

Priset för Bästa artist vann Adele i konkurrens med stora namn som Ed Sheeran, Dave, Little Simz och Sam Fender.


Kategorierna har traditionellt sett varit könsuppdelade, men gjordes i år för första gången om så att män och kvinnor skulle kunna nomineras tillsammans.

Arrangörerna av Brit Awards beslutade i november att avskaffa alla könsuppdelade kategorier, vilket gör galan mer inkluderande framöver.

Andra vinnare vid tisdagens prisutdelning var rockbandet Wolf Alice, som fick priset för Bästa grupp, medan rapparen Little Simz hyllades som Bästa nya artist.


Ed Sheeran fick priset för Bästa låtskrivare.

I de internationella kategorierna utsågs sångerskan Billie Eilish till Bästa internationella artist medan Olivia Rodrigo fick priset för Bästa internationella låt med låten Good 4 U.

LÄS OCKSÅ: Här är de Oscarsnominerade i musikkategorierna

ANNONCE