Nyhet

Agnes anklagas för blackfishing – efter peruk

GAFFA.se – allt om musik

– Här blir det ännu en gång ett manifesterande av att vissa personer har tillräckligt mycket makt och trygghet. Då finns det en del sociala regler som man bara kan flyta förbi, säger Amie och Fanna i podcasten Raseriet när de diskuterar den nya hårstil som artisten Agnes Carlsson har börjat bära.

Agnes, som tog en paus från rampljuset 2015, gjorde en comeback 2019 och började successivt släppa nya låtar. Hon har sedan dess också hunnit släppa ett nytt album, Magic Still Exist, där hon på omslaget är iklädd en gul peruk av afrostil. Peruk är något som hon fortsatt bära vid flertal tillfällen och sågs bland annat uppträda i På Spåret med ett afro som inte är hennes egna. Detta har fått folk att reagera. 

Poddarna Amie & Fanna är två av många som uttalat sig om hur den svenska artisten blackfishar genom att använda en hårstil som inte tillhör hennes kultur eller ursprung. På Instagram florerar det stories från flera användare som ytterligare förklarar problematiken genom historier från dem som tidigare blivit utsatta av förtryck för sin kultur och ursprung. 


– Jag kan inte undgå att få ont i magen att se artisten Agnes, ta på sig afro som en utklädnad och scenkostym, skriver en användare av appen. 

Agnes har tidigare bekräftat för Expressen att det inte är hennes hår.

– Jag hade nog inte haft något hår kvar på huvudet om jag gjort den (frisyren), säger hon i Morgonstudion enligt Expressen.


Efter den senaste tidens reaktioner har Agnes nu lämnat en kommentar via sitt Instagram-konto:

"Hej vänner! Vill först och främst säga förlåt till alla som känner sig kränkta, upprörda och sårade. Efter att ha tagit del av er kritik kring mitt hår och styling så förstår jag att det har blivit väldigt, väldigt fel. Och för det är jag otroligt ledsen. 

Även om det aldrig varit min intention att få någon att känna sig illa till mods så förstår jag att jag har mycket att lära, och jag kommer göra allt för att öka min kunskap kring detta.

Jag vill att ni ska veta att jag hör er. Jag tar till mig av denna kritik och ber återigen om ursäkt. All love Agnes"

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Agnes (@agnesofficial)


LÄS OCKSÅ: Internet rasar över Adeles "kulturella appropriering"

ANNONCE