Nyhet

Förslag: Danska staten vill få in pengar från streamingtjänsterna

GAFFA.se – allt om musik

Streamingtjänsterna har som de flesta vet mer eller mindre ersatt tidigare tillvägagångssätt att konsumera serier och filmer. Även om utbudet oftast lämnar i övrigt att önska övervägs detta av smidighetsfaktorn. I Danmark ska man nu försöka få in mer pengar från jättar som Netflix och HBO för att kunna lägga mer pengar på de inhemska produktionerna.

Mycket kan man säga om Danmark men när det kommer till film är de tämligen överlägsna oss svenskar. Och frågan är om klyftan nu “riskerar” att öka ytterligare? 

Den danska regeringen ämnar nämligen att få olika streamingtjänster att betala kulturbidrag på motsvarande procent av deras inkomster i Danmark. Detta skriver danska nyhetssajten Berlingske och regeringen presenterar nu förslaget för att försöka få igenom en kommande medieuppgörelse. Kulturbidraget ska gå till en pool som ska säkerställa "danskt kvalitetsinnehåll". Den stora frågan man direkt ställer sig är: kommer den svenska regeringen hänga på detta koncept?


– På ganska många år har vi sett en ökning av hur många som har abonnemang på streamingtjänster hemma. Det gör att vår mediekonsumtion har förändrats totalt.

Detta konstaterar danska kulturministern Ane Halsboe-Jørgensen (S) och menar att detta är en nödvändig assistans för att säkerställa en verkshöjd inom dansk film.

– Vi lägger snittet högre för att vi helt enkelt tycker att det är rimligt att det är fem procent av omsättningen som betalas in i kulturbidrag till danska kvalitetsbidrag, säger kulturministern.


Är detta något för den svenska regeringen att ta efter?

LÄS OCKSÅ: Nyheter, intervjuer, listor, recensioner – till GAFFA Tech-sektionen

ANNONCE