Nyhet

Katastrofal papparock och dunka dunka – så bra är deltävling 4

GAFFA.se – allt om musik

Tiden går undan och nu är vi (äntligen) framme vid den fjärde deltävlingen. GAFFAs Simon Lundberg fortsätter lyssna, bedöma, jämföra och göra sitt bästa för att säga snälla saker om årets bidrag. 

Visst kändes förra veckan lite som en dimma? Låtarna var i vilket fall som helst av högre kvalitet än tidigare veckor, men just detta gjorde tävlingen liksom mindre spännande. Kanske bara var jag.

En stor eloge till Johanna Nordström som med humor och värme hettade upp showen, för jag vet inte om Oscar Zia helt gett upp. Hans nervositet kickar in hårdare och hårdare för varje vecka, men när han dansade av gamla Mello-tvåan Human så var han i sitt rätta element igen.


Att Anders Bagge skulle ta sig direkt till final känns inte som en stor överraskning. Även om låten kanske inte var den absolut hetaste, modernaste och fräschaste så är det något med Bagges charm. Som en liten bamsebjörn av känslor och nervositet. Man får ju moderskänslor och önskar honom all lycka. Faith Kakembo gör honom sällskap med en helt okej låt. Dock kändes Lisa Miskovsky aningen vassare, vad hände där?

Denna vecka består av höga toppar och helvetesdjupa dalar. Om inte låten är kanon så är den riktigt, riktigt usel. Jag kan fortfarande tänka mig att det blir en väldigt spännande deltävling.

BIDRAG 1: Higher Power


Artist: Anna Bergendahl

Låtskrivare: Anna Bergendahl, Erik Bernholm, Thomas G:son, Bobby Ljunggren

★★★★☆☆


Anna Bergendahl bidrar med den avslutande låten i sin framgångsrika trilogi. 2020 gick det nästan hela vägen med Kingdom Come, och året dessförinnan öppnade hon våra hjärtan igen med Ashes To Ashes efter att ha varit den enda artisten som aldrig kvalat Sverige vidare från semifinalen i Eurovision år 2010 med This Is My Life. Lite som Gudfadern så känns det som att den tredje instansen inte riktigt lyfter på samma vis som med föregångarna. Den jämförelsen är lite väl hård för den här countrydoftande leken mellan moll och dur lär gå hem i stugorna, den gör det hos mig i alla fall. En sak som stör mig är att den verkligen låter som en annan låt från tidigare tävlingar, men jag kan inte komma på vilken? Hjälp mig förbli lugn genom att kommentera.

En snäll sak: De gamla rävarna bakom låten (och som skrivit de andra två låtarna i ”trilogin”) vågar testa nya bakgrundsljud och flörtar vilt med gamla westernfilmer, är det maracas vi hör?

BIDRAG 2: Till Our Days Are Over


Artist: Lillasyster

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Pelle Hammarlund, Ian-Paolo Lira, Martin Westerstrand

★☆☆☆☆☆


Bandet Lillasyster har väl aldrig varit någon älskling bland kritiker. Deras svenska slaskrock känns inte riktigt så spännande som bandet vill få det till, men förra året valde gruppen att slå igenom i Mello på engelska – låten Pretender var ändå en ganska straight-forward popmetal-dänga. Ingenting mig emot. Den här låten dock, ouff. Lyssna på mig när jag säger att något måste blivit fel, Lillasyster måste sjunga fel låt. Produktionen känns väldigt The Killers möter generisk popdänga på radio och sångaren Martin Westerstrands grötiga röst mot den mjuka bakgrunden låter faktiskt helt sjukt. Som en pappa som fått ”spela in sin egen låt i studio för en dag”. Nästan psykedeliskt märkligt. 

En snäll sak: Det finns tendenser av fläskig rocklåt någonstans inbakad i refrängen. Tyvärr försvinner den i pophybriden.

BIDRAG 3: Synd Om Dig


Artist: Malin Christin

Låtskrivare: Oliver Heinänen, Jonathan Lavotha, Malin Christin

★★★☆☆☆


Den här typen av pianoballader på svenska rör verkligen mitt hjärta. Förra året tävlade artisten Lovad med låten Allting Är Precis Likadant som jag verkligen gick igång på, även om svenska folket inte röstade den vidare. Den otroligt kompetente Malin Christin gör ett tappert försök att anspela på känslor och lyckas nästan komma hela vägen. Den är inte på samma nivå som hennes många, fina släpp under 2021 där Lika Barn Leka Bäst blev väldigt spelad under året hos undertecknad. Något repetitiv, men terapeutisk, refräng.

En snäll sak: Malin har en speciell talang för textskrivande och särskilt avslutande raden ”Jag kommer aldrig få ett förlåt. Men det är jag som står rakryggad ändå” är tårdrypande.

BIDRAG 4: La Stella


Artist: Tenori

Låtskrivare: Sarah Börjesson Wassberg, Kristian Lagerström, Bobby Ljunggren, Dan Sundquist, Marcos Ubeda

★☆☆☆☆☆


Ibland kan man redan på låtnamnet, eller i det här fallet också på artistnamnet, höra clownerier på lång väg. Här står två, om än kompetenta, tenorer och basunerar ut klyschor. På italienska. Som en mardrömscrossover av Il Divo och bortglömda Barbados-demos från 1999. Den påminner stundtals om Mello-vinnaren Malena Ernmans bidrag 2009, den märkliga operapoplåten Golden Star av Elysion från 2006 och kanske till och med refrängen från floppen Ready For Me där operaartisten Katarina med ballonger i håret sjöng refrängen till drag-artisten Rickard Engfors sensuellt viskande verser. Men det här är sämre än allt nämnt för det är själlöst. Ack, så själlöst. Och det är alltså fem upphovspersoner bakom detta dravel.

En snäll sak: Alexander och Kalle är ändå otroligt kompetenta tenorer!

BIDRAG 5: In I Dimman


Artist: Medina

Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Sami Rekik, Dino Medanhodzic, Ali Jammali   

★★★☆☆☆


Det är svårt att veta hur man ska ställa sig till det här bidraget. I ena hörnet har vi en sommarhet poplåt med latin flavour, i andra så har vi en bördig fotbollslåt med hjärndöda dunka dunka-tongångar. Samma upphovsmän låg bakom Liamoos direkt till finalen-bidrag Bluffin här om veckan, och denna låt där två av dessa formar Medina känns kanske som den låtens brölige storebrorsa. Kommer den gå hem? Ja, det tror jag. Kommer den spelas på en och annan efterfest i sommar. Garanterat.

En snäll sak: Något för fotbollsfansen, refrängen är en hejaklacksramsa om inte något annat.

BIDRAG 6: The End


Artist: Angelino

Låtskrivare: Angelino Markenhorn, Julie Aagaard, Melanie Wehbe, Thomas Stengaard   

★★☆☆☆☆


Nu är Lugna Favoriter tillbaka igen. Även om det här är en behaglig låt, som till viss del befinner sig i samma universum som John Legend och med en trummaskin nästan snodd från megahitten Apologize med OneRepublic och Timbaland från mina gymnasiedagar, så är den ganska intetsägande. Sådana här låtar kan dock överraska och särskilt Paul Rey är väl en sådan succéhistoria från Melodifestivalens historia.

En snäll sak: Angelinos röst är underbart slipad i sina perioder, och han hanterar övergången till falsett med bravur. Ska bli spännande live.

BIDRAG 7: Run To The Hills


Artist: Klara Hammarström

Låtskrivare: Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Julie Aagaard, Anderz Wrethov, Klara Hammarström  

★★★★☆☆


Nu talar vi. Kanske är det inte en regelrätt ”bra låt”, men den här Cascada-rökaren får mig att tänka på mina ungdomsdagar omkring 2006 när en dålig högtalare brusar för att basen är så hög. Klara överraskar och tar steget från Sia-kopia till den här låten som andas Groove Coverage och smutsig eurodisco. Den kan bli riktigt farlig, men den kan också glömmas bort mitt i allt. Den här typen av trash techno har aldrig tävlat förut, klarar Sverige av det?

En snäll sak: Låtskrivaren Julie Aagaard är en fantastiskt artist under pseudonymen Kill J, spana in henne och det märks att hon styrt denna skuta ljudmässigt.

Hur går det då? Ja, om man ska gå på data och popularitet så har Anna Bergendahl och Medina finalbiljetterna, men visst kan Klara Hammarström utmana? Vem följer med till nästa veckas semifinal? Eftersom Danne Stråhed fick den chansen så lär väl Tenori eller Lillasyster göra honom sällskap där, Murphy’s law och allt vad det nu heter.


ANNONCE