Nyhet

LISTA: 9 låtar om krigets många ansikten – och hoppet om fred

GAFFA.se – allt om musik

Med de fruktansvärda nyheterna om Rysslands invasion av Ukraina har vi hittat några låtar som alla på sitt sätt är kritiska mot krig. Dessa spår kan få en att börja fundera på vad krig innebär, både för soldaterna, de anhöriga och den allmänna befolkningen.

9) Bob Marley & The Wailers - War / No More Trouble (1977)

Marleys pan-afrikanska hymn fungerar som en upphöjd, musikalisk knytnäve och kräver inte bara slutet på ett fysiskt krig, utan också ett slut på det mentala kriget som har blivit ett resultat av diskriminerande strukturer genom historien. Så länge idén om rasism existerar och praktiseras kommer det att bli krig i öst, väst, norr och söder. "We don’t need no trouble / What we need is love".

8) The Doors - The Unknown Soldier (1968)


När du över ditt morgonkaffe matas med bilder av krig, död och förstörelse och dina barn sitter och tittar med dig, vad är det då du ser? Du ser den okända soldaten som med en enda kula mot hjälmen inte ängre finns. Han som kom lika fort som han gick. I klassisk Doors-stil pekar låten ut denna frånkopplade och känslolösa aspekt av det moderna livet och försvinner i galenskapen som Morrison ser framför sig.

7) Tom Waits - Hell Broke Luce (2011)


Tom Waits tar med lyssnaren till den värld som soldater lever i när de väl är ute på fältet. Med ett djupt förvrängt ljudlandskap, där applåder flyger omkring som kulregn och gitarrer nästan attackerar låten, sätts vi in ​​i det mentala kaoset som kan knäcka vilket psyke som helst. I detta porträtt ger Tom Waits en grundlig inblick i vad krigsföring betyder för soldaterna, och hur förstörda veteraner behandlas när de kommer hem.

6) Pink Floyd - Us And Them (1973)


På ett mästerligt sätt transporterar Pink Floyd lyssnaren ut i rymden, men vi har blicken vänd mot jorden. För vad är det som händer egentligen? En general ritar några linjer på en karta och plötsligt måste blod flyta? Det är en bedrövlig absurditet, för i slutändan är vi inget annat än människor som snurrar runt på en sten mitt i ingenstans.

5) Kate Bush - Army Dreamers (1980)


I den här låten gestaltar Bush en mamma som är vilsen i sorg över sin son. Han dog i krig, och han fyllde inte ens 20. Han hade ingen utbildning, vad skulle han annars ha hittat på i livet? Bush ger ett exempel på de många öden som offras alldeles för tidigt i krigets namn.

4) Geto Boys - Fuck A War (1991)


"Yo Bush! I ain’t your damn ho". Fuck presidenten, fuck kriget och fuck Amerika, som att jag kommer att dö med tusentals andra för att två idioter inte kommer överens. Geto Boys säger utförligt och helt ofiltrerat hur genomtänkt krigsföring är. Om de värvas till militären kan man nästan säkert räkna med att de inte dyker upp.

3) Marvin Gaye - What's Going On (1971)


Du kan nästan se Marvin Gaye framför dig, knäböja och be, medan han klämmer ut denna djupt känslomässiga låt. Gaye ser sig förvirrat omkring i slutet av 60-talets upplopp, i djup förtvivlan över vad i hela världen det är som pågår. Våld och krig kan inte vara vägen framåt. Istället måste förståelse, dialog och kärlek vara de verktyg vi använder.

2) Gil Scott-HeronDid You Hear What They Said? (1972)


Med ett ensamt piano, en svävande flöjt i bakgrunden och Gil Scott-Herons lugnande sång, upprepas frågan "Did you hear what they said?". Frågan upprepas otaliga gånger för att exemplifiera den otaliga mängden mammor som har varit tvungna att gå igenom samma trauma. "They said he’s dead but he can’t be buried". Hemskt.

1) Plastic Ono Band - Give Peace A Chance (1975)


Sist men inte minst är det möjligen den mest ikoniska antikrigslåten vi har framför oss, som samtidigt förmodligen också är den enklaste av dem alla. Med gitarr, fottramp och en gigantisk kör är budskapet fruktansvärt enkelt – och lysande tydligt.

Har du en låt som borde vara med i den här listan? Tipsa här nedanför eller på GAFFAs Facebook.


LÄS OCKSÅ: Green Day ställer in konsert i Ryssland – "rock'n'roll är för alltid"


ANNONCE