Nyhet

Neil Young uppmanar anställda på Spotify att säga upp sig

GAFFA.se – allt om musik

Efter kontroversen med Spotify och The Joe Rogan Experience skriver nu Neil Young ett nytt inlägg på sin hemsida, där han bland annat uppmanar anställda på Spotify att säga upp sig.

– Till musikerna och skaparna i den här världen säger jag såhär: Ni måste hitta ett bättre ställe än Spotify som hem till er konst", säger han och fortsätter:

– Till de anställda på Spotify, säger jag att Daniel Ek är ert stora problem – inte Joe Rogan. Ek drar i trådarna. Ta er ut därifrån innan det äter upp era själar. De enda målen satta av Ek handlar om siffror, inte konst, inte kreativitet. Märk väl att Ek aldrig nämner de medicinska experterna som startade den här konversationen. Titta, en sista gång – på de uttalanden som Ek har gjort.

Young uppmanar också till att bojkotta fyra amerikanska banker: Chase, Citi, Bank of America och Wells Fargo. Detta eftersom de enligt honom investerar i fossila energikällor och därmed bidrar till den globala uppvärmningen. Han vänder sig särskilt till den så kallade baby boomer-generationen (personer födda mellan 1946-1964), eftersom 70 procent av USA:s förmögenhet enligt CNBC ägs av denna generation, i kontrast till millenniegenerationen (personer födda mellan 1981-1996) som bara innehar fem procent.


Neil Young har i samband med sin bojkott av Spotify rekommenderat folk att använda Amazon Music, vilket enligt Pitchfork också gett upphov till kritik, då Amazongruppen har anklagats för dåliga arbetsförhållanden och är kända för sitt motstånd mot fackföreningar.

Efter Neil Youngs kritik av Spotify har han fått uppbackning av bland andra Joni Mitchell, Crosby, Stills & Nash, Nils Lofgren och India.Arie, där den senare också anklagat Joe Rogan för rasism. Spotify har sedan dess tagit bort 70 av Joe Rogans podcastavsnitt, men vägrat att ta bort honom helt från plattformen.

LÄS OCKSÅ: Spotify-chefen vägrar att stänga ner kontroversiella poddar


ANNONCE