Nyhet

Nirvana stämda igen

GAFFA.se – allt om musik

Målsägande Spencer Elden stämmer bandet igen, efter att en domare i början av året avskrivit ärendet om det berömda omslaget.

Det världsberömda skivomslaget till Nirvana-klassikern Nevermind föreställer en naken bebis som simmar efter en dollarsedel på en fiskekrok. Namnet på bebisen är Spencer Elden.

Efter att Elden protesterat mot domarens tidigare avslag och lämnat in en ny stämningsansökan, vill Nirvanas advokater lägga ner fallet en gång för alla.

Redan i augusti 2021, hela 30 år efter albumets release, valde samma person att stämma Nirvana. Elden menar att skivomslaget gett honom en livslång skada. Stämningen innehåller bland annat punkter om barnpornografi och sexhandel, och det känslomässiga och fysiska obehag som omslaget har orsakat. Den nämner också att omslaget påverkat Eldens förmåga att tjäna pengar samt utgifter för medicinsk och psykologisk behandling.

Dessutom anklagar han Nirvana för att ha tjänat miljontals dollar på honom utan att han själv fått någon ersättning. Nirvana betalade 200 dollar för bilden, och Elden menar att det aldrig skrevs ett kontrakt när hans föräldrar godkände användningen av den.

Enligt NME svarar nu Nirvanas advokater igen. De skriver till domstolen: "Elden har ägnat tre decennier åt att leva på sin berömmelse som den självutnämnda 'Nirvana-babyn'", och menar att han flera gånger tjänat pengar på att återskapa omslaget. Dessutom skriver de att han har ”tatuerat albumtiteln över bröstet och använt det för att plocka pluspoäng hos kvinnor, parodierat sig själv på en talkshow och skrivit autografer på albumkopior för att sedan sälja dem på eBay”.

"Elden kände till att det var han som var barnet på fotografiet", utvecklar advokaterna. "Han har varit fullt medveten om fakta kring både 'kränkning' och 'skada' i decennier."

En förhandling i ärendet kommer att äga rum den 24 februari i Los Angeles.

LÄS OCKSÅ: Barnporrtvisten om Nirvanas omslag avvisas

ANNONCE