Nyhet

Paul McCartney vill upprätthålla förbudet mot djurtester: "Inget djur ska behöva lida för skönhet"

GAFFA.se – allt om musik

Paul McCartney har sedan länge kämpat för djurens rättigheter. Nu ställer han sig bakom ett European Citizens’ Initiative med målet att rädda djurvänlig kosmetika. En kampanj som internationella PETA-enheter startade tillsammans med Dove, The Body Shop och fler än 100 djurrättsorganisationer för att pressa EU att upprätthålla och stärka förbud mot djurtester när det gäller kosmetika.

– Vi trodde alla att kampen var över och att djurtester för kosmetika i Europa var utdött, men sorgligt nog är så inte fallet. Europeiska Kemikaliemyndigheten fortsätter kräva att kaniner, råttor, fiskar och andra djur används för att testa ingredienser i kosmetika. Men du kan hjälpa till att sätta stopp för det. Inget djur ska behöva lida för skönhet, så om du är en EU-medborgare, gå till savecrueltyfree.eu och skriv under kampanjen ”European Citizens Initiative” för att skydda förbudet. Signering tar bara några minuter – och det räddar liv, säger Paul McCartney i ett pressmeddelande.

Enligt McCartney tvingas tusentals djur fortfarande inta eller andas in ingredienser för kosmetika i tester som krävs av den europeiska kemikaliemyndigheten. EU:s förbud mot djurtester – som används som precedensfall globalt – är nu hotat på grund av nya krav för djurtester som kan undvikas då ingredienserna har använts utan problem under många år, enligt pressmeddelandet från PETA.

– De ingredienser som flaggats för ytterligare tester marknadsförs globalt och kommer därför påverka allas möjligheter att kunna köpa djurvänliga produkter, såvida vi inte agerar nu. För att lyckas måste initiativet stöttas av en miljon EU-medborgare oavsett var de bor – så det här meddelandet måste delas runt hela världen, säger PETA i pressmeddelandet.

PETA – vars motto delvis lyder att ”djuren är inte våra att experimentera på” – motsätter sig speciesism, en världssyn där människor är överlägsna andra djur.

LÄS OCKSÅ: George Martin hade inte så höga tankar om The Beatles – till en början