Nyhet

Pussy Riot säljer NFT:s till stöd för Ukraina

GAFFA.se – allt om musik

Nadezjda Tolokonnikova, medlem i Pussy Riot, har startat en ny organisation som kommer sälja NFT:s i syfte att stötta Ukraina.

En NFT, eller non-fungible token, är en särkild typ av kryptoteknik som bland annat används vid försäljning och ägande av digital konst. Varje token tillhör en viss adress, ingen kan manipulera en NFT efter att den skapats, och ingen annan än den som äger den kan påverka ägarskapet.

Tolokonnikova skriver i ett inlägg på Twitter:

”Välkommen till Ukraine_DAO. Vårt mål är att samla in pengar att donera till ukrainska civilorganisationer som hjälper de som lider av kriget som Putin startade i Ukraina. Vi kommer köpa en NFT av ukrainska flaggan. Mycket stöd och kärlek till Ukraina”.

Hon berättar för Decrypt att hon ville använda den ukrainska flaggan som ett tecken på solidaritet.
– Det handlar inte om någon specifik artist eller estetik, det handlar om något mycket större än alla oss, det är en ren solidaritetsgest.

Organisationen Ukraine DAO kommer alltså att släppa 10 000 NFT:s föreställande den ukrainska flaggan, där intäkterna går till organisationerna Return Alive Foundation och NGO Proliska.

Nadezjda Tolokonnikova och Nika Nikulshina, båda medlemmar i Pussy Riot, blev tidigare i år kategoriserade som ”utländska agenter” av den ryska regeringen. De två medlemmarna beordrades då att lägga ut på sina sociala medier att de är utländska agenter, samt att lämna in detaljerade uttalanden om sin verksamhet och ekonomi till myndigheterna var sjätte månad.

LÄS OCKSÅ: Ryssland kallar Pussy Riot-medlemmar för "utländska agenter"

ANNONCE