Nyhet

Så enkelt är det att köpa streams på Spotify – polisen medvetna om problemet

GAFFA.se – allt om musik

Att det går att köpa streams på plattformar som Spotify, är rykten som cirkulerat de senaste åren. I en granskning av nyhetssajten Breakit, har reportrarna Åsa Johansson och Martin Hävner själva testat att köpa streams, till en för ändamålet egengjord podcast och en egen låt.

I artikeln framgår det att det finns många olika tjänster att välja på, om man som artist vill köpa streams till sitt verk. Reportrarna laddade upp sin podd via Acast och satte till verket. För att inte väcka för stor misstänksamhet hos streamingtjänsterna började de med att köpa tusen streams till sin podd för 28 dollar.

Efter ett mer eller mindre uteblivet resultat testade de att beställa fler, vilket inte heller gav det antal streams som utlovats. I en mejlkonversation med en av leverantörerna får de till svar att Spotify uppdaterat plattformen, vilket gjort det svårare att leverera.


De väljer då att gå vidare med musik istället för podd. De laddar upp en egen låt och köper streams genom två av tjänsterna, för totalt 500 kronor och ser direkt resultat.

Låten kommer upp i det köpta antalet streams på bara några dagar, och fortsätter att öka. Efter ytterligare några dagar sjunker den och i slutändan lyckas låten komma upp i 46 000 streams från över 8 000 olika ”lyssnare”. De blir dessutom en ”bekräftad artist” och får en blå liten bock vid artistnamnet.

Mark Mulligan på Midia Research, en firma som analyserar streamingmarknaden, berättar för Breakit att många av streamingfarmarna är sofistikerade. Att de har flera hundra telefoner uppkopplade, alla med ett individuellt konto som streamar låtar.


En annan källa som sajten varit i kontakt med berättar att Spotify åtminstone tidigare haft stora problem med köp av streams, och att många trodde att det försiggick en manipulation av topplistan. Hen berättar dock att det införts regelverk för topplistor sedan dess, som förbättrat situationen och att man vidtagit tekniska åtgärder för att få bukt med problemet.

Problematiken uppstår i att artister potentiellt kan fuska sig in på topplistor för att boosta sin karriär. Annonsörer kan inte heller vara säkra på att de når faktiska lyssnare, och det skulle också i teorin kunna vara möjligt att tvätta pengar genom att med svarta pengar köpa streams, som sedan betalar ut tvättade royalties, skriver sajten.

Breakit har också varit i kontakt med polisen, som känner till problemet.


”Det är i första hand bedrägerier men i förlängningen kan det eventuellt röra sig om penningtvätt”, säger Nicklas Lundh, chef på finanspolisen, till sajten.

Resultatet visar att Acast, som ”hostade” podcasten, lyckades stoppa fejkförsöken efter att sajten varit i kontakt med tjänsten. Spotify verkar dock inte ha lyckats, gällande låten som laddades upp. Breakit har försökt få en kommentar från Spotify, som avböjt.

Samma dag som artikeln publicerades plockade Spotify bort låten, och har fortfarande inte kommenterat granskningen.


LÄS OCKSÅ: Rasideologiskt innehåll i poddar på Spotify

ANNONCE