GAFFA.se – allt om musik
Att ta bort podcastaren Joe Rogan (bilden) från Spotify för att han har använt rasistiska termer är inte ett alternativ. Det är budskapet från Daniel Ek, vd för Spotify, i ett brev till sina anställda, där han samtidigt fördömer det Rogan har sagt.
– Jag vill göra en sak väldigt tydlig. Jag tror inte att svaret är att tysta ner Joe.
– Vi ska ha tydliga linjer kring innehåll och vidta åtgärder när de överskrids. Men att kancellera röster, då är man ute på hal is, skriver han i brevet.
I lördags bad den amerikanske podcastaren Joe Rogan, som ligger bakom en av de populäraste podcasterna på Spotify, om ursäkt för att han använde n-ordet i flera avsnitt av sin podcast.
Han kallar det "skamligt" efter att en video där han använder ordet flera gånger delats. Rogan säger att han använde ordet i speciella situationer.
– Jag använde det aldrig för att vara rasist, för jag är inte rasist, säger Rogan.
Flera avsnitt där han använder ordet har tagits bort från Spotify.
I brevet ställer sig Spotifys vd Daniel Ek bakom Rogans beslut att ta bort tidigare avsnitt från plattformen.
Men han betonar att även om Spotify har exklusiva rättigheter till podcasten har den inget utgivaransvar.
Spotify har spenderat 100 miljoner dollar – drygt 650 miljoner dollar – på att få rättigheterna till Joe Rogans podcast, som har upp till 11 miljoner lyssnare per avsnitt.
Det är inte den första kontroversen Joe Rogan är inblandad i på Spotify genom innehållet i sin podcast.
Han har i flera avsnitt sagt att han inte anser att unga friska människor bör få vaccin mot coronaviruset. Det skapade så mycket debatt i USA att flera ledande experter tog honom till domstol.
Och detta har lett till att Spotify tillkännager nya initiativ för att guida lyssnare till mer information om coronaviruset.
Det har också lett till att musiklegender som Neil Young och Joni Mitchell bett om att få sina låtar borttagna från plattformen i protest mot Rogan.
Spotify-aktien tog ett stort dyk i torsdags mitt i kontroversen om Joe Rogan.
LÄS OCKSÅ: Spotify-kontroversen kallas för "Sovjet-liknande censur" av musiker