Nyhet

Spotifyhärvan – detta har hänt

GAFFA.se – allt om musik

Turerna kring Spotifys podd-satsning med Joe Rogan och artister som väljer att plocka bort sin musik från tjänsten avlöser varandra. Här är en sammanfattning:

– I maj 2020 tecknade Spotify ett exklusivt avtal med The Joe Rogan Experience, en affär värd cirka en miljard kronor, enligt SvD. Programledaren Rogan skulle få ”full kreativ frihet”.

– I avsnitt nummer 1757 från december 2021 intervjuar Joe Rogan gästen Dr. Robert Malone, som precis blivit avstängd från Twitter då han brutit mot plattformens regler om desinformation kring covid-19.

– Som reaktion på avsnittet skriver 270 olika läkare och forskare i januari 2022 ett öppet brev där de kritiserar podden för att sprida falsk information och konspirationer om covid-19. De begär också att Spotify ska agera och upprätta en policy för att moderera den felaktiga informationen.

– Senare samma månad går Neil Young ut med ett ultimatum i ett öppet brev: antingen tar Spotify bort Joe Rogans podcast, eller så tar Young själv bort sin musik från plattformen.

– Podcasten får stanna kvar och Neil Young tar med hjälp av skivbolaget bort sin musik från Spotify. Artisten skriver på sin hemsida: ”Tack Warner Brothers för att ni står med mig och tar smällen – och förlorar 60 procent av min totala inkomst från streaming i sanningens namn. Spotify har blivit ett hem för livsfarlig desinformation om covid. Lögner som säljs för pengar”.

– Spekulationerna kring vad kontroversen innebär i praktiken är många. ”Det återstår att se om anställda på Spotify kommer att försöka sätta press på sin ledning, vilket har hänt tidigare. Eller om fler artister vill följa i Neil Youngs fotspår – vilket skulle kunna ändra kalkylen”, skriver Erik Wisterberg för SvD.

I en krönika från The Verge diskuterar Ashley Carman Spotifys ekonomiska förutsättningar, och menar att företaget inte är ekonomiskt beroende av Neil Youngs streams eller av prenumeranter. Skribenten säger också att ”en källa berättat att om marknadsförare köper annonser i Joe Rogans podd, måste de också köpa annonser i resten av Spotifys katalog, vilket innebär att Rogans framgång drar in fler annonsörer till resten av Spotifys innehåll”.

Joni Mitchell skriver den 28 januari på sin hemsida att också hon kommer att plocka ned sin musik från Spotify för att ”oansvariga människor sprider lögner som kostar andra människors liv”.

– Även gitarristen Nils Lofgren (E Street Band) meddelar på Neil Youngs hemsida den 29 januari att han likt Mitchell och Young tar ned sin musik, och refererar till det öppna brev som skrivits under av läkare och forskare i protest mot Joe Rogans podcast. Han skriver:

”Musiken är vår planets heliga vapen, som enar och helar miljarder själar varje dag. Greppa ditt svärd och börja svinga! Det har Neil alltid gjort. Stå med honom, oss (Joni Mitchell!), och andra. Ni kan alla genomföra en kraftfull handling, för att hedra sanningen, mänskligheten och de hjältar som riskerar sina liv varje dag, för att rädda våra”.

– Spotifys VD Daniel Ek skriver sedan den 30 januari, också han i ett öppet brev, att Spotify inte varit transparenta i sina riktlinjer. Han skriver att plattformen framöver kommer att märka de podcast-avsnitt som diskuterar covid-19, och guida lyssnare vidare via en länk till en covid-19 hub ”som innehåller datadriven fakta, aktuell information från forskare, läkare, akademiker och folkhälsoinformation från myndigheter runt hela världen, såväl som länkar till pålitliga källor”.

– Prins Harry och hans maka Meghan uttalar sig genom sin stiftelse The Archewell Foundation och skriver i ett inlägg på Instagram: "Förra april uttryckte våra medgrundare sin oro hos våra partners på Spotify över de alltför verkliga konsekvenserna av den felaktiga informationen om covid-19 på deras plattform. Vi har fortsatt uttrycka vår oro till Spotify för att säkerställa att ändringar görs för att åtgärda den här folkhälsokrisen".

– I en tio minuter lång Instagram-video från den 31 januari gör poddprofilen Joe Rogan avbön och lovar att balansera sitt innehåll framöver. Han passar också på att nämna att han är ett stort fan av Neil Young.

– Amerikanska R&B-sångerskan India Arie uppger att också hon vill ta bort sin musik från Spotify, men av fler anledningar än covid-19-debatten. I ett Instagram-inlägg skriver hon: "Neil Young öppnade en dörr som jag MÅSTE gå igenom. Jag tror på det fria ordet. Däremot tycker jag att Joe Rogan är problematisk av ANDRA skäl än hans intervjuer om covid. FÖR MIG ÄR DET ÄVEN HANS språk om ras. Det jag pratar om är RESPEKT – vem som får det och vem som inte får det."

– Även den brittiske musikern Graham Nash har valt att lämna plattformen. Amerikanske musikern David Crosby skriver också på Twitter att han står bakom Neil Young och själv skulle ta bort sin musik om han kunde. "Jag har inte längre någon kontroll över den, annars skulle jag, för att stötta Neil", skriver Crosby, som efter att han sålt rättigheterna till sin musik inte själv har bestämmanderätt över katalogen.

– Crosby, Stills & Nash gör gemensam sak och begär att få sin musik nedplockad från Spotify. Både deras respektive solo-kataloger, men också som Crosby & Nash, Crosby Stills & Nash och Crosby, Stills, Nash & Young. ”Vi backar Neil och håller med om att farlig desinformation sprids på Spotify genom Joe Rogans podcast”, säger medlemmarna i Crosby, Stills & Nash i ett uttalande, enligt Pitchfork.

– Spotifys aktie sjunker och Dagens Industri rapporterar att VD:n Daniel Ek själv har minskat sitt ägande i bolaget.

– Det amerikanska alternativa rockbandet Failure tar bort den del av sin katalog de själva äger från Spotify. I ett uttalande förklarar de att beslutet till stor del baseras på "Spotifys drakoniska royalty-kalkyl", men också att desinformation om covid-19 i förlängningen kan påverka deras möjligheter att fortsätta turnera.

– Spotify har tagit bort 70 Joe Rogan-avsnitt efter uppgifter om rasistiskt innehåll. Joe Rogan har i sin tur lagt ut ett längre inlägg om de nu borttagna avsnitten.

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Joe Rogan (@joerogan)

LÄS OCKSÅ: Joni Mitchell bojkottar Spotify: "Oansvariga människor sprider lögner ..."

ANNONCE