Nyhet

Sting säljer sina låtar för miljarder

GAFFA.se – allt om musik

Sångaren och låtskrivaren Sting har sålt hela sin låtkatalog till förlaget Universal Music Publishing Group (UMPG). Det uppgav företaget på torsdagen.

I och med affären lämnar den legendariske låtskrivaren över klassiker som Every Breath You Take, Roxanne, Shape Of My Heart och Englishman In New York till förlagsbolaget som ingår i skivbolaget Universal Music Group.

Även om ingen av parterna har meddelat ett försäljningspris, säger källor med inblick att affären är värd 300 miljoner dollar. Det motsvarar nästan 2.8 miljarder kronor.


I ett uttalande välkomnar Sting att det är just Universal som har köpt hans låtkatalog.

– Det är helt avgörande för mig att mitt livsverk har fått ett hem där det värderas högt och är respekterat. Inte bara för att sammanföra långtida fans med nya sätt, utan också för att introducera mina låtar för en ny publik, musiker och generationer, säger han i ett uttalande.

– Jag har under min karriär haft ett långt och framgångsrikt samarbete med UMG (skivbolaget Universal Music Group, red.) som mitt skivbolag. Så det kändes helt naturligt att samla det hela under ett tak, nu när jag återvänder till studion redo för ännu ett kapitel.


Sting var bland annat mannen som startade den populära brittiska gruppen The Police.

Mellan 1978 och 1983 släppte gruppen fem album, och under åren sedan har Sting släppt mer än ett dussin album på egen hand.

Flera av Stings låtar har hamnat i toppen av listorna och enligt American Musicians' Association BMI är Every Breath You Take den mest spelade låten på radion någonsin.


Med försäljningen sällar sig Sting till ett antal andra stora musiker som också har sålt låtkatalogen. Det inkluderar bland annat Fleetwood Mac-trummisen Mick Fleetwood och Bob Dylan.

LÄS OCKSÅ: Succé för Neil Young och Joni Mitchell efter Spotify-avhopp

ANNONCE