Nyhet

Succé för Neil Young och Joni Mitchell efter Spotify-avhopp

GAFFA.se – allt om musik

Turerna kring Spotifys podd-satsning med Joe Rogan och artister som väljer att plocka bort sin musik från tjänsten avlöser varandra. 

I maj 2020 tecknade Spotify ett exklusivt avtal med The Joe Rogan Experience, en affär värd cirka en miljard kronor, enligt SvD. Programledaren Rogan skulle få ”full kreativ frihet”.

I avsnitt nummer 1757 från december 2021 intervjuar Joe Rogan gästen Dr. Robert Malone, som precis blivit avstängd från Twitter då han brutit mot plattformens regler om desinformation kring covid-19.

Som reaktion på avsnittet skriver 270 olika läkare och forskare i januari 2022 ett öppet brev där de kritiserar podden för att sprida falsk information och konspirationer om covid-19. De begär också att Spotify ska agera och upprätta en policy för att moderera den felaktiga informationen.

Senare samma månad går Neil Young ut med ett ultimatum i ett öppet brev: antingen tar Spotify bort Joe Rogans podcast, eller så tar Young själv bort sin musik från plattformen.

Podcasten får stanna kvar och Neil Young tar med hjälp av skivbolaget bort sin musik från Spotify. Artisten skriver på sin hemsida: ”Tack Warner Brothers för att ni står med mig och tar smällen – och förlorar 60 procent av min totala inkomst från streaming i sanningens namn. Spotify har blivit ett hem för livsfarlig desinformation om covid. Lögner som säljs för pengar”.

Joni Mitchell skriver den 28 januari på sin hemsida att också hon kommer att plocka ned sin musik från Spotify för att ”oansvariga människor sprider lögner som kostar andra människors liv”.

Detta visar sig nu ha blivit ett lyft för de både musikerna som är två av flera artister som har valt att lämna streamingtjänsten i protest. Försäljningen av album har fördubblats för Joni Mitchell samt ökat med 80 procent för Neil Young, enligt tidningen Rolling Stone. Men det är inte bara fysiska utgåvor som har ökat utan de strömmas även mer på andra musiktjänster. Joni Mitchell har ökat från 2,3 till 3 miljoner strömningar medan Neil Young har ökat från 4 till 5.6 miljoner enligt en färsk undersökning, skriver Omni.

LÄS OCKSÅ: Spotifyhärvan – detta har hänt

ANNONCE