GAFFA.se – allt om musik
Efter en stormig vinter för Spotify rapporterar nu P3 Musiknyheter om den tystnadskultur som svenska artister upplever runt tjänsten. Flera svenska artister och band känner en rädsla av att deras musik kan bli bortproiriterad från Spotifys spellistor och kataloger om de uttrycker sig kritiskt mot streamingtjänsten.
Till följd av detta har inte någon artist vågat uttala sig med namn om tystnadskulturen, i oro att det ska drabba deras musik negativt. Många svenska artister känner sig beroende av Spotify och det finns få personer som uttalat sig om detta, men anonymt.
– Jag har typ inte vågat skriva grejer om Spotify online, ifall det nu skulle vara så att de vill placera min musik lägre på New Music Friday-listor och sådär. Hade det bara varit jag så hade det varit lugnt, men jag har andra personer som jag jobbar med som jag behöver ta hand om, säger en svensk musiker till P3.
Tidigare har stora namn som Ye (tidigare Kanye West), Neil Young och Joni Mitchell valt att plocka ner sin musik från Spotify i protest, något som Michael Dahnberg, keyboardist i Mares, uttrycker skulle vara svårt och avgörande för ett svenskt band som Mares att göra. Han menar att det egentligen inte skulle inte spela något roll om Mares följde i Yes fotspår.
– Det kan ingen svensk artist göra. Det är isåfall om ett helt major bolag hotade med att ta bort sina kataloger, säger Dahnberg till P3.
Damon Krukowski, musiker och engagerad i den amerikanska intresseorganisationen Union of Musicians and Allied Workers, berättar för P3 att det finns en viss tystnadskultur även i USA där man är försiktig med att uttala sig. Spotify är inte öppna med hur algoritmerna eller deras egna spellistor fungerar och skapar därför oro bland artister som inte vill drabbas negativt.
P3 har även varit i kontakt med Spotify som förnekar att de skulle bestraffa artister som väljer att kritisera streamingtjänsten.
LÄS OCKSÅ: Ametist Azordegan om fejkstreams: ”skapar enorma trovärdighetsproblem i hela musikbranschen”