Nyhet

36 färska skivor du bör kolla in

GAFFA.se – allt om musik

Hjelle – Bäddat För Trubbel är ett minne blott men Hjelle är den bästa trösten om du vill få mer av Malmöpunken fast i skitig rock'n'roll-form. Om han tidigare har sjungit om föraktet gentemot folk med näsan i vädret, att dela ut gratistidningar som ingen vill ha och att man ibland bara vill "dricka bir" – behandlas på den här EP:n historier om att bli nedtryckt av Arbetsförmedligen och om att resa till länder på grund av billig sprit – men skita i att de är militärdiktaturer. Räkna med en "låt för låt" om skivan som publiceras inom kort här på GAFFA.se.

Jacques Greene – Utan tvekan en av samtidens mest intressanta akter inom elektronisk musik är återigen skivaktuell bara några månader efter förra fullängdaren. Men den här gången får vi nöja oss med en fem låtar lång EP som bär på "sväva sakta framåt och en halv meter över marken"-electronica.

Levande DödIngen Framtid är en roadtrip genom ett Sverige som senast skådats i Karin Smirnoffs Jana Kippo-trilogi: skitigt och kargt, men omöjligt att slita blicken ifrån. Det är musik som du inte visste att du behövde, men rätt som det är trycker du på repeat och lutar dig mot ryggstödet i likbilen, och nästa gång nån klumpar ihop allt norr om Gävle till ett och samma Norrland lovar du att ryta ifrån. - Ieva Kisieliute TILL RECENSIONEN



Anders Wyller God Dag Mitt Barn är en samling låtar från någon som förlorat allt och som någonstans ändå vill vara med, på ett hörn. Det är texter skrivna till dottern som August Strindberg aldrig fick möjlighet – eller ville – ha en relation med och som kom i kläm mellan två starka konstnärer. Önskningar om att allt ska vara bra fast det blev som det blev. - Johanna Eriksson TILL RECENSIONEN

Beirut Samlingsalbumet Artifacts ges ut av det amerikanska bandet Beirut som är döpt efter kulturkrockarna i huvudstaden i Libanon och spelar östeuropeisk folkmusiksinspirerad musik. Men frontmannen Zach Condon ger även det hela en indiefolk-känsla med sin karakteristiska och sentimentala röst. Hela 26 låtar som sträcker sig från tidigare osläppta inspelningar till covers, EP-skivor och B-sidor sätter igång karusellen som man med glädje åker med på. - Jim Knutsson TILL RECENSIONEN

Lars Bygdén – ”Skivan tar vid där mitt förra album Dark Companion slutade. Efter begravningen av min fru. När släkt och vänner slutligen återgått till sina normala liv efter att med gemensamma krafter slutit upp kring min och mina barns sorg. När man sitter där ensamma i soffan och försöker förstå vad som hände. Den handlar om sorgen och om oändlig saknad, men också om den befrielse döden kan vara, både för den som är sjuk och för de efterlevande. Om hur vi behöver mörkret för att kunna se ljuset och vice versa. För mig handlar den också om den apokalyptiska tid vi lever i och om det sista kriget som kommer eller som kanske redan är här?”



Daniel Ögren – DIY-inspelningsexperten, musikern och kompositören Daniel Ögren var tidigare gitarrist i Anna von Hausswolffs liveband. Nu är han medlem i de prisade banden Dina Ögon och Sven Wunder. Och så släpper han finfin musik under eget namn.

"När jag var nio år reste jag för första gången till Jokkmokk och vidare mot Björkliden väster om Abisko. Det var i samma period som Laponia utsågs till världsarv. Platserna kring Jokkmokk och vidare norrut fastnade i mitt medvetande och jag frågade mina släktingar mycket under min uppväxt om var vi bott och hur vi levt. Min farmor bakade tunnbröd, fiskade och plockade hjortron som om det inte fanns någon morgondag. Omslagsbilden till denna skiva blir den när hon sitter i Danjás (ljung) med Tjuonavagge (Lapporten) bakom sig. Laponia är mer än området som namnet är förknippat med. Jag har därför gjort en tredje skiva tillägnad namnet, platserna och känslorna Laponia väcker inom mig." 

Precis som tidigare så är Daniels nya album också inspirerat av Sydamerikansk Huayno-musik, lekfulla improvisationer och bra popmusik.


John Död – Albumet är skrivet, inspelat och producerat under de märkliga pandemiåren. De svenska texterna handlar om vägval, livskris och kärlek "liksom all bra popmusik bör göra". Vi snackar raka och melodiska poplåtar med stökiga ljud, atmosfär och 80-tal.

Julia Logan – Den svenskamerikanska albumdebutanten Julia Logan har under det senaste året fått stor uppmärksamhet med sin tidlösa musik som kan jämföras med ikoner som Karen Dalton och Jim Ford. På skivan hittar vi bland annat den tidigare släppta singeln och Bobb Trimble-covern One Mile From Heaven som gästas av Nina Persson (The Cardigans, A Camp). Debutalbumet är skrivet och inspelat i tätt samarbete med producenten Daniel Bengtson i Studio Rymden. Ett samarbete som utmynnat i en ljudbild som för tankarna till ett soldränkt Kalifornien. Utöver Bengtson och Persson medverkar Kyle Crane (Neko Case, Daniel Lanois, M. Ward, Bon Iver) på trummor, Esther Lennstrand på vibrafon och Peter Morén på bas på ett flertal av låtarna. 

Josefinito – Under artistnamnet Josefinito släpper idag Josefin Johansson sitt debutalbum. Skivan innehåller bland annat de tidigare släppta singlarna Not My Favourite, Fine Like Bordeaux, Holidate, Honk Song och C U In B3rlin. Den sistnämnda gästas av På Spåret-kollegan och journalisten Johar "Johar Untz" Bendjelloul. Josefin och Johar delar den gemensamma kärleken till 90-tales eurotechno och Johar var inte sen att tacka ja när Josefin undrade om han ville gästa på albumet. 



Molly Nilsson – Okej då, den här skivan har legat ute ett par veckor på streamingtjänsterna men idag släpps den fysiskt så då fick vi även en anledning att uppmärksamma en platta vi annars hade missat. Molly Nilsson är personen som skapade fantastiska Hey Moon och har efter skaffat sig en en allt mer växande skara fans som går igång på lite skeva och elektroniska poplåtar.

Erik De Vahl – "Albumet heter End Up In The Shade och delar titel med en av de fyra singlar jag släppt de senaste åren och som tillsammans med sex helt nya låtar finns med på albumet. Det släpps som ett fint USB-minne och ett vykort (21x21 cm) av omslaget som Lisa Engström gjort.  På USB-stickan finns också en bonus i form av ett podcastavsnitt där jag berättar lite om sånt som försiggått och alltjämt försiggår. ”Motkulturens Mensa – Eller när jag blev blockad av Vini Reilly” heter det. Mitt förrförra album, som släpptes på vinyl på Kalligrammofon 2017 släpptes låt för låt
under ett halvår där varje låt kom med ett podcastavsnitt. Det var arbetsamt men kul, sedan dess har jag arbetat på att göra de oregelbudna podcastavsnitten mer otillgängliga. Det är inte bara för att jag månar om det subkulturella utan också för att jag blir neurotisk av att inte veta exakt vilka som lyssnar."

Aina Myrstener Cello – Det här är den sista delen i en trilogi med cellon som utgångspunkt. Albumet kommer i en exklusiv box som rymmer de tre albumen plus en affisch av Amanda de Frumerie. Aina har sedan debuten med Cellomusik för åtta år sedan blivit en av de ledande gestalterna inom svensk experimentell stråkmusik med kompositioner som för tankarna till Steve Reich, Hildur Guðnadóttir och Arthur Russel.



Amber Mark – Gör R&B med lagom doser funkig, smäktande 70-talssoul, grundligt förankrad i fräsch produktion med tyngd, allt spetsat med Marks honungsrökiga sång. Hittar sina egna vägar men räds samtidigt inte ett mainstreamflörtande soca beat. Albumet är uppbyggt i tre sektioner; WithoutWithheld respektive Within, vilka täcker in hennes utveckling under processen för dess skapande. - Tommy Juto LÄS EN LÄNGRE INTERVJU MED HENNE HÄR

HolmHolm är ett soloprojekt från Yung-frontmannen Mikkel Holm Silkjær. Debutalbumet Why Don’t You Dance anländer ett år efter Yungs senaste album Ongoing Dispute som bland annat hyllades av Stereogum, Clash och DIY. Under sitt Holm-alias agerar Mikkel Holm Silskjær friare, med ett lekfullare sound där Yungs punkdränkta indierock möter influenser från bla 80-talspop.

– Den danska popstjärnan bidrar med kaxiga beats och en tjock ljudpalett i kombination med en hes popröst av internationell klass. Med samarbeten tillsammans med artister som Iggy Azalea och Major Lazer dröjde det inte länge innan kritiker och musikfantaster världen över fick upp ögonen för Karen Marie Ørsted. På det nya albumet valde MØ att ringa vänner hon jobbat med länge nämligen norska Caroline Ailin (Dua Lipa, Katy Perry, Ellie Goulding) och svenska Noonie Bao (Halsey, Charli XCX, Carly Rae Jepsen). Tillsammans skrev de grunderna till låtarna på Motordrome och för ytterligare låtskrivande och produktion ringdes fler vänner in så som Ariel Rechtshaid (Haim, Vampire Weekend, Adele), Jam City (Olivia Rodrigo, Troye Sivan), S.G. Lewis (Dua Lipa), Yangze och svenska Linus Wiklund.



PinkPantheress – TikTok-sensationen, popfenomenet och GAFFA-favoriten PinkPantheress släppte debutalbum förra året och här kommer en remixversion som är minst lika intressant.

Babyface Ray – Trap-stjärnans nya album gästas bland annat av Yung Lean, Wiz Khalifa och Pusha T.

Viagra Boys – Gruppens hyllade album från förra året ges ut på nytt i en digital deluxeversion med fyra nya låtar och tre remixer.



Ellinor Brolin – Ellinor och punkikonen Johan Johansson tolkar sedan tidigare outgivna texter och låtar av Kjell Höglund. Inspelningarna är gjorda i Atlantisstudion i Stockholm och Nacksving i Göteborg. Läs mer om skivan här.

Idag släpps även skivor med Cloakroom, Highasakite, Imarhan, Anaïs Mitchell, Eels, Fruit Bats, Pinegrove, Squirrel Flower, Lady Wray, Combo Chimbita, Lordi, Steve Vai, Lawnmower Deth, Praying Mantis, VTSS och Jethro Tull.


I den här spellistan hittar du alla släpp. Bara att plocka ut det som lockar mest!

ANNONCE