Nyhet

Barnporrtvisten om Nirvanas omslag avvisas

GAFFA.se – allt om musik

En domare i Kalifornien har avvisat den barnpornografistvist som under förra året blossades upp angående Nirvanas klassiska omslag till albumet Nevermind. Det skriver Spin.

Det är domaren Fernando M. Olguin från den amerikanska tingsrätten i centrala Kalifornien som tagit beslutet, men målsäganden, Spencer Elden, har möjlighet att överklaga det fram till 13 januari.

Stämningen lämnades in av den nu 30-årige Spencer Elden, som 1991 agerade modell till det ikoniska omslaget till det miljonsäljande albumet Nevermind, där man ser en naken bebis under vattnet sträcka sig efter en sedel på en fiskekrok. 

Även fotografen bakom bilden, Kirk Weddle, och skivbolaget bakom releasen, DGC Records, idag en del av multinationella Universal Music, var inblandade i rättegången.

Nirvanas gamla trummis och numera frontmannen i Foo Fighters, Dave Grohl, har sedan tidigare kommenterat stämningsansökan i en intervju med Vulture.

– Han har en Nevermind-tatuering, det har inte jag, säger rockstjärnan i intervjun och fortsätter:

– Jag vet inte om jag kan prata om det eftersom jag inte har spenderat för mycket tid på att tänka på det. Jag känner på samma sätt som de flesta gör, att jag inte håller med honom. Det är allt jag kommer att säga.

Spencer Elden har ändrat åsikt om sitt deltagande på skivomslaget under åren, först tatuerade han stolt in "Nevermind" på bröstet och har dessutom vid flera tillfällen tidigare återskapat omslaget i olika skepnader. Men i senare intervjuer har han börjat bli upprörd över sitt deltagande där han anser att han och hans föräldrar inte har medgivit sitt samtycke till bilden, vilket nu har mynnat ut i en stämningsansökan.

Frontmannen i Nirvana, Kurt Cobain, har tidigare uttalat sig om skivomslaget när skivbolaget ville censurera bebisens penis. Kurt sa då att han bara skulle gå med på detta om klistermärket som skulle täcka penisen innehöll texten "Om du blir upprörd av detta måste du vara en pedofil i smyg."

LÄS OCKSÅ: Populär klubb lägger ner – i brist på ekonomisk hjälp

ANNONCE