Nyhet

Ett flertal legendariska skivor fyller 50 i år

GAFFA.se – allt om musik

I år är det flera ikoniska skivor som kommer att fira 50 år. Lou Reeds Transformer och David Bowies Ziggy Stardust är båda från 1972 och räknas till de verk som tiden inte lyckas sätta sin tänder i. På den sistnämnda skivan så tog en bisexuell rockstjärna från yttre rymden över vår planet i historien om den fiktiva figuren Ziggy Stardust.

Bandets androgyna utseende i åtsittande färgglada utstyrslar och lika färgglatt smink med tillhörande högklackade stövlar gjorde att de såg ut att precis ha landat från Mars, vilket tilltalade fansen men inte de mest konservativa. Bowie hade blivit inspirerad av sitt möte med den brittiska sångaren Vince Taylor som efter ett sammanbrott trodde att han var en blandning av en gud och en utomjording, och vi vet ju alla att en messias från yttre rymden inte bär jeans och T-shirt.

Risken var stor att David Bowie inte skulle kunna skaka av sig den fiktiva karaktären som växte och blev större än sitt riktiga jag och han utförde därför ett självmord i tecknet av rock 'n' roll, där han dödade karaktären Ziggy som bara blev till stjärnstoft. Därefter återskapade Bowie sig själv som karaktären Alladin Sane på nästa skiva, men ingen av hans karaktärer har fått en lika stor genomslagskraft som Ziggy Stardust.Andra mästerverk som släpptes 1972 var Stevie Wonders Talking Book, Aretha Franklins Young, Gifted And Black och The Rolling Stones Exile On Main St. Dessutom släpptes Elton Johns Honky Château, Curtis Mayfields Superfly och T. Rexs The Slider bara för att nämna några.

Ingen kan heller glömma det självbetitlade debutalbumet från Roxy Music eller Neil Youngs magnum opus Harvest. På det sistnämnda verket så fick countryrocken även ge plats åt en symfoniorkester när han skördade sin största framgång, mycket tack vare hitlåten Heart Of Gold.

En låt som fortfarande är hans mest populära genom hela hans långa karriär. Inte konstigt att Harvest blev det mest sålda albumet under 1972 i USA. 

Vi får tacka Neil Youngs dåvarande ryggskada för att han inte orkade stå länge nog för att rocka på elgitarren och istället lade den akustiska gitarren i famnen. Den akustiska folkrocken bars fram av det sorgset vackra munspelet i introduktionen till Heart Of Gold. Låten fick sådan uppmärksamhet att den gjorde så att han hamnade i den musikaliska mittfåran, men som han själv beskrev det så tyckte han det var så tråkigt där att han tog sats mot diket, och inledde en mer gropig men också mer intressant färdväg. Bland den hårda konkurrensen detta år så gjorde även Jethro Tull avtryck med Thick As Brick och det finns många fler verk som fyller 50 i år, då vi bara har skrapat på ytan.

KLASSIKERN: När en bisexuell rockstjärna från yttre rymden tog över vår planet


ANNONCE