Nyhet

Ett genialt experiment eller ett dåligt skämt?

GAFFA.se – allt om musik

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Förr i tiden, närmare bestämt i slutet av 90-talet, behövde man något så annorlunda som CD-skivor för att kunna spela musik, istället för att bara plocka fram sin smartphone och välja bland miljontals låtar i olika streamingtjänster. För att tidigare kunna spela dessa skivor så behövdes en så antik sak som en CD-spelare och det amerikanska och något flummiga rockbandet The Flaming Lips ville sätta fart på försäljningen av dessa med sitt verk Zaireeka, som släpptes 28 oktober 1997. 

För nu skulle det nämligen inte bara behövas en CD-spelare utan hela fyra ljudanläggningar för att kunna lyssna på albumet, som är uppdelat i just fyra skivor som är tänkta att kunna spelas samtidigt. 


Det åttonde studioalbumet från bandet bjuder på noise rock och utforskande pop i experimentet som är tänkt att skapa både harmoni och disharmoni mellan de olika skivorna. Det gäller helt enkelt att utforska och delvis skapa ljudbilden själv, där man till exempel kan välja att bara spela upp skiva ett och fyra samtidigt, eller varför inte två och tre. 

Det är upp till lyssnaren själv att skapa anarki eller samklang mellan skivorna tills det personliga eureka-momentet uppstår, medan man vaskar efter guldkorn. Albumet är också döpt efter detta, då instabiliteten i det dåvarande afrikanska landet Zaire (numera Kongo-Kinshasa) blandades med det grekiska uttrycket eureka, som betyder "jag har funnit (det)", och blev till Zaireeka

Nedan kan du lyssna till hur albumet låter i sin helhet när alla skivorna spelas samtidigt:


Underligt nog skulle The Flaming Lips nästa album bli ett av deras mest kommersiellt gångbara, The Soft Bulletin. Men kanske var det en reaktion på allt experimenterande på Zaireeka

LÄS OCKSÅ: Clandestino Festival firar 20 år

ANNONCE