Nyhet

Johnossi släpper nytt album – en människas vandring in i vansinnet

GAFFA.se – allt om musik

Det sjunde Johnossi-albumet Mad Gone Wild släpps 11 februari.

– Vi ville ställa frågor i stil med ’Finns det en exakt punkt där vett övergår i vansinne? Var finns den punkten? Och är vi inte alla komplett vansinniga på vårt alldeles egna unika sätt?’, säger bandet i ett pressmeddelande.

Det nya verket beskrivs som ett pulserande psykologiskt drama i skepnad av ett rockalbum. Över elva känsloladdade låtar porträtterar den Grammis-vinnande duon en människas vandring in i vansinnet, på ett sätt som enligt duon påminner om Franz Kafkas Förvandlingen och Martin Scorseses Taxi Driver. För att kunna göra skivan tvingades John Engelbert (sång, gitarr) och Ossi Bonde (trummor) gå på djupet av sina egna inre skrymslen samtidigt som de kunde släppa ut sin fantasi i full frihet.

– Både Ossi och jag har gått igenom svåra perioder av ångest och depression, och många gånger har det hjälpt oss att få utlopp för det genom vår musik, säger John Engelbert och fortsätter:

– Vi hämtade också inspiration från exempelvis Joaquin Phoenix i rollen som Joker och tanken på att man kan känna sig avskärmad från allt även om du så ständigt är omgiven av människor. 

Johnossi samarbetar åter med producenten Pelle Gunnerfeldt (The Hives, Viagra Boys, Refused), som även var med och tog fram alternativrocken på förra årets album Torch // Flame

För att bryta av mot föregångaren – en skiva som spelades in i en lantligt belägen herrgård – valde bandet den här gången att hålla till i Rixmixningsverket-studion i Stockholm som ägs av Benny Andersson från ABBA. Bandet fick sällskap av mångårige turnékeyboardisten Mattias Franzén och utan omvägar uppvisar resultatet den explosiva energi som Johnossi förmedlat på livescener runtom i världen på oändliga headlineturnéer och tillsammans med akter som Green Day och Lykke Li

– Nya skivan har delvis en råhet som vi aldrig riktigt lyckats få fram tidigare, säger John Engelbert och fortsätter:

– Från allra första början bestämde vi att gitarren ska få låta exakt så högt som vi vill att den ska göra och att allt kommer bli distat på de låtar vi ville ha det så. Som till exempel på första singeln ’Something = Nothing’.  Och det enda som betyder något är att det känns bra för oss.I vanlig ordning har dock Johnossi gjort ett dynamiskt varierat album. Uppföljande singeln Koala Before The Storm doftar till exempel new wave-rock.Medan huvudsingeln, som dessutom är låten som öppnar albumet, Give Me The Knife, handlar om fyra sömnlösa dagar som kulminerar i en psykosexuell ritual förankrad i en lek med knivar.

– Personen är på den där tunna gränsen mellan ordning och fullständigt kaos, och inom det hittar han ett meditativt tillstånd att vila i, förklarar Engelbert.

– Det är en väldigt dramatisk låt, med många dramatiska svängningar fram och tillbaka, vilket var en stor men samtidigt väldigt kul utmaning, fyller trummisen Ossi Bonde i.

För att komma på storyn som ligger till grund för hela Mad Gone Wild gick Johnossi tillbaka i sin egen historia och en viss mystisk karaktär som först dök upp på deras tredje album, Mavericks, som gav dem såväl en guldskiva som en Grammis i kategorin Bästa grupp.

– 2009 låg jag på min säng och spelade på min gitarr då jag från ingenstans plötsligt började sjunga namnet Roscoe, minns Engelbert och fortsätter:

– Så vi började utgå från en karaktär med det namnet i vårt låtskrivande, och till sist blev han den skivans huvudkaraktär.

Roscoe, vars öden även utmynnade i en serietidning som bandet gav ut i samband med Mavericks, väcktes till liv på nytt när det var dags för bandet att börja skriva på det nya albumet.

– På sätt och vis är texterna på nya skivan en fortsättning på Roscoe-historien som den såg ut när den lämnades 2011. Idag befinner han sig i ett tillstånd där han lever livet till fullo nattetid och sedan tampas med extrem vånda om dagarna – hela tiden på gränsen mellan vansinne och vett, avslutar Engelbert.

LÄS OCKSÅ: Elvis Costello vill att radiostationer slutar spela hans hit – på grund av ordvalet

ANNONCE