Nyhet

Morrisseys vädjan: "Snälla sluta nämn mitt namn"

GAFFA.se – allt om musik

Det var inte minst oenigheter mellan sångaren Morrissey och gitarristen Johnny Marr (båda i mitten på bilden) som fick det engelska bandet The Smiths att upplösas redan 1987. Sedan dess har det inte funnits någon större kontakt eller varma känslor mellan de två musikerna, och i ett inlägg på sin hemsida Morrissey Central ber Morrissey nu den snart albumaktuella Marr att inte nämna honom i intervjuer.

– Det här är inte en attack eller ett hysteriskt utbrott. Det är en artig och milt uttryckt önskan: Skulle du snälla kunna sluta nämna mitt namn i intervjuer?, säger Morrissey och fortsätter:

– Skulle du vara så snäll att istället prata om din egen karriär, dina egna ostoppbara prestationer och din solomusik? Om du kan, kan du hålla mig utanför det?


– Faktum är att du inte känner mig. Du vet ingenting om mitt liv, mina avsikter, mina tankar, mina känslor. Ändå talar du om mig som om du vore min personliga psykiater med obegränsad tillgång till mina instinkter. Vi har inte känt varandra på 35 år - vilket är väldigt länge sedan. När vi två träffades var ingen av oss framgångsrika. Vi hjälpte varandra att bli vad vi är idag. Kan vi inte bara släppa det? Måste du, år efter år, decennium efter decennium, beskylla mig för allt... från tsunamin på Salomonöarna 2007 till dreglet på din mormors kind?

– Du tyckte att jag var tillräckligt inspirerande för att göra musik med mig i sex år. Om jag var, som du påstår, ett fult monster, vad gjorde det dig? Kidnappad? Dum? Fastkedjad? Bortförd av skelögda utomjordingar? Det var DU som spelade gitarr på Golden Lights, inte jag.

– Ja, vi vet alla att den brittiska pressen kommer att trycka allt du säger om mig så länge det är grymt och ondskefullt. Men du har gjort allt det där. Kom igen. Det är som att du inte kan röra dig på dina ben utan att nämna mig. Vår period tillsammans var många liv sedan dess och mycket blod har runnit under bron sedan dess. Det kommer en tid då du måste ta ansvar för dina egna handlingar och din egen karriär som jag önskar dig en god hälsa att njuta av. Sluta bara använda mitt namn som ett click-bait. Jag har aldrig någonsin attackerat ditt soloarbete eller ditt sololiv och jag har öppet applåderat ditt geni under Louder Than Bombs och Strangeways, Here We Come (två av The Smiths album, red.), Men ändå har du positionerat dig som alltid redo för att hyra ett citat av när pressen kräver en hemsk vinkel på något jag halvt sa under den senaste istiden när Coloradofloden började karva ut Grand Canyon. Snälla sluta . Det är 2022, inte 1982.


Anledningen till Morrisseys uttalande är möjligen en intervju med musiktidningen Uncut, där Johnny Marr bland annat uppger följande, här citerat av NME:

– Det kommer inte som en överraskning att jag har varit nära alla jag har jobbat med – förutom den mest uppenbara. Och det är ingen överraskning, eftersom vi är så olika, jag och Morrissey.

Johnny Marr släpper soloalbumet Fever Dreams Part 1-4 den 25 februari. Morrisseys senaste album är I Am Not A Dog On A Chain från 2020. I maj förra året uppgav han att han hade spelat in ett nytt album, Bonfire Of Teenagers, som han skulle sälja till det högstbjudande skivbolaget. Sedan dess har det inte hörts mer om albumet.

LÄS OCKSÅ: Morrissey klar med nytt album och söker bolag – "för den som ger högsta (eller lägsta) bud"

ANNONCE