Nyhet

Populär klubb lägger ner – i brist på ekonomisk hjälp

GAFFA.se – allt om musik

Kulturbolaget Bara Gört som står bakom Klubb Undergrunden i Borås lägger nu ner verksamheten efter sex år av klubbverksamhet och konserter i Borås Kommun. Detta enligt ett uttalande i sociala medier.

De tackar alla som har kommit och tagit del av konserterna och köpt biljetter och därmed gjort det möjligt att arrangera. 
 
– Vi har under dessa 6 år sammantaget arrangerat cirka 150 event med cirka 200 artister och band från sammantaget 11 olika länder på 5 olika scener i Borås och det har vi gjort väldigt bra utan att ens slått oss för bröstet och dessutom med ett mycket gott och genrevarierande innehåll. Det kan vi själva utan att skämmas säga varit en mindre bedrift under rådande ekonomiska omständigheter.

De har behövt stöd för att kunna genomföra konserterna och klubbkvällarna på den nivå som de har valt, och deras jobb har möjliggjorts av ekonomiskt stöd från bland annat Studiefrämjandet, ABF, KulturUngdom, Westside Music, Svensk Live och Kulturrådet för att nämna några. 

Nu står de dock helt utan finanisering och stöd inför 2022, för även om några fortfarande är med och stöttar så räcker det helt enkelt inte till för att kunna fortsätta.

– Detta gör det därför omöjligt för oss att utöva vår gärning för Borås mer alternativa musikliv. Orken och glöden att arrangera konserter och klubbar finns helt enkelt inte med oss längre. Att begära att näringslivet ska gå in och stötta en kulturgärning som är en ekonomisk plus minus noll affär är givetvis väldigt svårt och inte hållbart i längden. Vad man dock kan begära är att Borås Stad och dess kulturförvaltning ska se värdet i att en sådan här kulturgärning kan fortleva. Det anser vi inte att dom har gjort. Istället utreder kulturförvaltningen sig själva och Borås musikliv in absurdum och tillsätter ännu fler utredningar och verkningslösa utvecklingsplaner och visioner som i slutändan resulterar i noll verkstad och om möjligt ännu en utredning.

Ulf Andersson som är en av de drivande bakom kulturbolaget Bara Gört säger:

– Jag har som kulturutövare suttit med vid oändliga kulturmöten, dialogträffar och verkningslösa planeringsmöten och påvisat vikten av att ekonomi satsas på det utbud som finns just nu i kommunen utan att ett enda konstruktivt resultat har presenterats som möjliggjort direkta resultat för vår del. En kommun med dess kulturförvaltning ska enligt oss arbeta för kommuninvånarnas bästa och inte leva och verka i en utopisk bubbla där framtidsplaner revideras om och om igen fullständigt baklänges med noll koll på hur verkligheten egentligen ser ut. En del kallar oss eldsjälar men hur länge ska en eldsjäl orka brinna innan den brinner ut?

Kulturbolaget Bara Gört fortsätter med att jobba med alternativ musikkultur men kommer istället jobba mer intimt med artister och band som bokningsbolag, turnéservice och promotion under namnet Walk On Agency. Om tillfälle skulle ges med mer uppbackning finns också en möjlighet att det blir fler konserter i Borås, menar man.

Några av de många konserter som de har arrangerat under åren har varit med Ebbot Lundberg & The Indigo Children (bilden), Backyard Babies, Avantgardet, Slowgold, Sarah Klang och Mattias Alkberg.
 
ANNONCE