Nyhet

Res till USA och upplev Coachella Music Festival

GAFFA.se – allt om musik

USA är ett utav svenskarnas mest älskade resmål. Varje år så reser tiotusentals människor över Atlanten för att besöka landet och det finns någonting att se och göra för hela familjen. För den som är intresserad av musik finns det också en hel del att uppleva där festivalen Coachella i Kalifornien är ett riktigt drömresmål för många.

Sannolikheten för att du har hört talas om Coachella är stor. Det är den största musikfestivalen i världen och lockar varje år världens största och bästa artister. Festivalen har gång på gång utsetts till världens mest framstående musikarrangemang och har runt 250 000 besökare årligen. Vitt skilda musikstilar delar på festivalens 9 scener. Coachella har blivit mer än bara en musikfestival. Det hålls också konstutställningar på festivalområdet, något som varvas med de sociala aspekterna av festivalen. Coachella omnämns numera ofta i olika låttexter och ”Coachella-stilen” har blivit välkänd via sociala medier. Coachella är en otroligt mäktig upplevelse och ett måste för en festivalälskare. I den här texten kommer vi gå igenom allt du behöver veta inför ditt besök samt hur man gör för att ansöka om ett ESTA, vilket är ett krav för att få komma in i landet.
 
Att ta sig till Coachella
Festivalområdet ligger i Indio, Kalifornien vilket är 20 mil från Los Angeles. Detta betyder att det är väldigt enkelt att ta sig till Coachella om man flyger från Sverige. Nu för tiden så går det direktflyg från Arlanda direkt till LAX, den största flygplatsen i Los Angeles. Därifrån kan man sedan hyra en bil och köra i ungefär två timmar innan man ankommer till festivalområdet. Detta är det absolut smidigaste sättet att ta sig fram, även om det går att anordna andra sätt att ta sig från Los Angeles till festivalområdet.

Att skaffa biljetter till Coachella
Men även om det finns plats för över 250 000 besökare så gäller det att vara snabb när biljetterna släpps. Biljetterna tenderar att sälja slut på under en timme, men det går självklart att få tag på biljetter till ett högre pris via andrahandsmarknader.   
 
Arrangörerna släpper alltid artistlistan i samband med det nya året. Om du är intresserad av att boka biljetter till Coachella så är det bästa du kan göra att registrera dig på deras hemsida du får då motta information kring hur man bokar, samt exakta tider för när biljetterna släpps.
 
Festivalens upplägg
På grund av att Coachella har blivit så populärt så har organisatörerna, företaget Goldenvoice, valt att hålla Coachella på två efterföljande helger under mitten av april. Detta är på grund av att intresset är så massivt och Coachella har sedan 2012 arrangerats under två helger. Upplägget och artisterna är dock detsamma båda helgerna.  Spelschemat är sedan tight och actionpackat. Eftermiddagarna, kvällarna och nätterna kantas av spelningar på de olika scenerna medans de enorma konstverken är oerhört mäktiga att se på under dagen.
 
När det kommer till boende och sovplatser på festivalen så finns det två olika alternativ. Sedan 2012 så finns det nu möjligheter till att tälta på festivalområdet. Detta är mycket populärt och det klart billigaste alternativet. Ett annat alternativ är att sova på någon av sovplatserna som arrangörerna erbjuder. Dessa kommer i olika utföranden och prisklasser och brukar också sälja slut på nolltid.
 
Att resa till festivalen
Men för att kunna besöka Coachella så måste man först ta sig till USA. Som vi tidigare har nämnt så går det idag direktflyg från Stockholm till Los Angeles men det går också att först flyga till USA för att sedan resa vidare. USA har utmärkta förbindelser inrikes. Det finns visa resebolag som erbjuder resepaket till Coachella, men dessa tenderar att vara dyrare än om man bokar allting själv.
 
Att resa till USA
USA har länge varit stängt för turister från Europa på grund av Covid-19. Landet har nu börjat öppna sina gränser och restriktioner har lyfts. Det enda som krävs för att få resa in i USA är i nuläget ett giltigt pass, ett vaccinationsbevis mot Covid-19 samt ett ESTA.
 
Vad är ett ESTA?
ESTA står för Electronic System for Travel Authorization och är som namnet antyder ett digitalt system för att resa in i USA. Resenärer med svenska pass behöver inte ansöka om ett visum utan det är istället ett ESTA som gäller. Att ansöka om ett ESTA kostar totalt 15 dollar och handläggningstiden kan variera men sträcker sig sällan mer än två veckor.
 
Ett ESTA är ett sorts godkännande på att du får resa in i USA. Det ger dig tillåtelse att befinna dig inom landet i upp till 90 dagar åt gången och är giltigt i två år. Du behöver dock fortfarande gå igenom säkerhets och gränskontroll när du ankommer till USA, men hela processen blir oändligt mycket smidigare.
 
Att tänka på när du ansöker om ESTA
Det krävs ett ESTA för att få komma in i USA. Eftersom handläggningstiden varierar och eftersom att ett ESTA är giltigt i två år så är det en mycket god idee att ansöka om det i samband med att du köper biljetter. På så sätt slipper du stressa med det precis innan avfärd.
 
Det är också väldigt viktigt att du svarar sanningsenligt på frågorna som ställs i formuläret. USA är notoriskt noggranna när det kommer till vilka som blir insläppta över landets gränser och all information kommer att dubbelkollas. Du kan då få ansöka igen, vilket kostar både pengar och onödig tid.


ANNONCE