Nyhet

Spotify inför ny märkning efter kritiken från Neil Young

GAFFA.se – allt om musik

På Spotify kommer poddar där det pratas om corona framöver att få en märkning och en länk till fakta om viruset. Streamingtjänsten meddelar ett nytt initiativ som ska guida lyssnare vidare till mer information om coronaviruset.

”Vi jobbar på att lägga till en innehållsrådgivning i alla podcast-avsnitt som diskuterar covid-19. Den kommer att skicka lyssnare vidare till vår covid-19-hub, som innehåller datadriven fakta, aktuell information från forskare, läkare, akademiker och folkhälsoinformation från myndigheter runt hela världen, såväl som länkar till pålitliga källor”, skriver Spotifys VD Daniel Ek i ett pressmeddelande.

Det nya initiativet kommer efter kritiken från Neil Young och nu senast även Joni Mitchell. Rocklegendarerna anklagar Spotify för att tillåta spridning av felaktig information om viruset och har krävt att deras musik ska tas bort från tjänsten.

– De kan ha Rogan eller Young, inte båda samtidigt, har Neil Young tidigare meddelat.

Enligt Young och Mitchell ska Joe Rogan, programledaren för den populära podcasten The Joe Rogan Experience, ha spridit desinformation om viruset och dess behandling.

Rogan har bland annat uttalat sig mot att unga ska vaccineras och uppgett att han själv använt läkemedlet Ivermektin som behandling mot viruset, något som läkare och experter avråder från.

Kritiken mot Rogan växte efter att han intervjuade läkaren och vaccinmotståndaren Robert Malone i sin pod. Efter avsnittet skrev 270 läkare, epidemiologer och andra professionella under ett öppet brev till Spotify. I brevet listar de fall där de menar att Joe Rogan "upprepade gånger har spridit vilseledande och falska påståenden i sin podcast, vilket utlöst misstro mot forskare och medicinsk vetenskap." De uppmanar också Spotify att motverka desinformationen som podden sprider.

Andra stora aktörer som Twitter och Facebook har nyligen infört ett märkningssystem som omdirigerar användare till faktasidor om corona.

Spotify beklagar Neil Youngs beslut att ta bort sin musik från plattformen, men vidhåller att de måste säkerställa en balans mellan "trygghet för lyssnarna och frihet för skaparna".

LÄS OCKSÅ: Neil Young försvinner från Spotify efter kritik

ANNONCE