Nyhet

TECH: Avancerad kamerateknik på väg att göra mikrofonernas jobb

Carnegie Mellon University analyserar ljudvågor och själva instrumentets egna vibrationer.

De tekniska framstegen har idag kommit så långt att många musikstudior säkert känner en viss stress över att så mycket idag kan lösas av band och artister på egen hand – utan behov av dyr studiotid. Det mesta, förutom exempelvis ett helt trumset, kan idag fångas upp med tämligen billig utrustning med imponerande resultat. För den som jobbar med elektronisk musik kan det rentav räcka med enbart en dator för att skapa alla ljudlandskap.

Carnegie Mellon University har nu tittat närmare på hur man använder kameror för att spela in ljud. Hela tanken bakom projektet är att analysera de ljudvågor som sprids både i rummet samt själva instrumentets egna vibrationer. Genom att använda rätt utrustning kan sedan en dator återge ljudet – trots att inget ljud spelas in.

Optiska mikrofoner är i sig inget nytt men hittills har det kostat stora summor att köpa kameror som klarar den uppgiften. Därför har forskare nu fokuserat på att utveckla ett system som kan använda billigare kameror.


Systemet som Carnegie Mellon arbetar med använder en skarp laserstråle som träffar en vibrerande yta med två olika kameratyper, en som spelar in hela videoklippet och en som spelar in videon rad för rad, från botten till toppen. De två inspelningarna kan sedan slås samman och via en avancerad algoritm kan kalaset sedan översättas till en ljudbild.

Det som först nu gör detta genomförbart är den stora mängd bildrutor som även billigare kameror idag kan fånga upp. Även om det lär dröja innan vi får höra välljudande skapelser är det intressant att spekulera i vad detta kan leda till för musikskapandet på sikt.

Tror du att man i framtiden kommer kunna spela in låtar med kameror istället för mikrofoner?


ANNONCE