Nyhet

Världens första vinylskiva i miljövänlig bioplast har producerats

Intresset för vinylformatet har ökat samtidigt som traditionella vinylskivor tillverkas av "miljöskadlig" PVC enligt Greenpeace.

Det fysiska formatet står sig fortfarande starkt inom musikbranschen, till exempel ökade CD-försäljningen under 2021. 108,98 miljoner CD-skivor såldes under året, vilket är en ökning från 2020 med 6,3 % när 102,48 miljoner såldes. Men även vinylintresset har ökat sedan mitten av 2000-talet, till den grad att vi nyligen kunde rapportera om att man på Karlskrona bibliotek har ställt undan vinylskivorna i källarförrådet, för att undvika att de blir stulna.

Och vill man se på det ur ett miljöperspektiv så kan man anse att det sker en överproduktion av vinylskivor runt om i världen. Greenpeace beskriver PVC, som man tillverkar traditionella vinylskivor med, som "den mest miljöskadliga" plasten. Detta skriver GP.

En positiv nyhet är att det går att återanvända svinnet från vinylskivor till att skapa helt andra produkter, som till exempel hörlurar. Och nu säger även ett brittiskt företag att de har lyckats göra vinylskivan klimatsmart genom att producera världens första dito i miljövänligt bioplast. Materialet utgörs av naturliga källor som socker och stärkelse.

Musikbranschen befinner sig just nu i en grön fas – till exempel presenterade Coldplay 2021 en hållbar världsturné som drivs uteslutande av hållbara energikällor. 2021 spelade bandet bland annat på Climate Plegde Arena, världens första koldioxidneutrala arena, i Seattle, USA.


LÄS OCKSÅ: Slipknot släpper nytt album i år – se ny musikvideo här

 

ANNONCE