Nyhet

Ingen Eurovision-tävling i Ukraina nästa år – ukrainska regeringen missnöjd

Trots att ukrainska Kalush Orchestra kammade hem Eurovision Song Contest i maj, kommer Ukraina inte att vara värdland för nästa års upplaga av musiktävlingen.

Arrangören EBU skriver i ett uttalande på sin hemsida:

”Efter deras vinst i Eurovision Song Contest i maj har EBU utforskat alternativ för värdskapet av nästa års tävling med Ukrainas offentliga programföretag UA:PBC, som tidigare anordnat eventet 2017 och 2005. Det har blivit en välkänd tradition att vinnaren av Eurovision Song Contest anordnar tävlingen nästkommande år förbehållet att vissa kriterier möts, som att kunna genomföra eventet med säkerhet för alla intressenter, inklusive allmänheten. Till följd av det pågående kriget sedan Ryssland invaderade årets vinnarland, har EBU tagit tid att genomföra en utvärdering med både UA:PBC och tredjepartsspecialister inkluderat säkerhetsaspekter.”

Fortsättningsvis skriver arrangören att evenemanget är en av de mest komplexa tv-produktionerna i hela världen, och tackar UA:PBC för deras samarbete.


Avslutningsvis skriver de:

”Som ett resultat av det här beslutet kommer EBU, i enlighet med reglerna och för att försäkra att eventet fortgår, att inleda diskussioner med BBC, som årets andraplatstagare, för att de potentiellt ska kunna anordna Eurovision Song Contest 2023 i Storbritannien. Det är vår fulla intention att Ukrainas vinst ska reflekteras under nästa års föreställningar. Det kommer att vara en prioritet i våra diskussioner med de eventuella värdarna.”

Källor menar dock att det inte alls är klargjort att Storbritannien kommer att agera värdland, enligt The Guardian.


Den ukrainska regeringen sägs vara missnöjda med beslutet, och faktumet att de inte får anordna eventet innebär att de missar en chans att rikta världens uppmärksamhet mot vad landet genomlidit.

– Vi förstår att under rådande omständigheter står både vi och EBU inför en utmaning med att organisera Eurovision i Ukraina. Men vi har accepterat den här utmaningen och jag är helt säker på att vi kommer att överraska alla, säger Oleksandr Tkachenko, Ukrainas kulturminister, enligt The Guardian.

Ett förslag att anordna Eurovision Song Contest i Bryssel, som en symbolisk solidaritetsgest från ”EU:s huvudstad”, finns också på bordet, skriver tidningen.


Senast ett vinnarland stod över värdskapet för musiktävlingen var 1980, då Israels nationella programföretag backade ur på grund av kostnadsskäl.

LÄS OCKSÅ: Ukrainas Eurovision-trofé auktioneras ut – samlar in pengar till drönare

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE