Nyhet

Mariah Carey stäms för upphovsrättsbrott i All I Want For Christmas Is You

Låtskrivaren bakom en annan låt med samma titel kräver 20 miljoner dollar i ersättning.

Mariah Carey har stämts för upphovsrättsbrott i sin hitlåt All I Want For Christmas Is You från 1994, skriver BBC. Det är låtskrivaren Andy Stone, som 1989 var med och skrev en annan låt med titeln All I Want For Christmas Is You till sin grupp Vince Vance & The Valiants, som har stämt Carey, hennes medlåtskrivare Walter Afanasieff och skivbolaget Sony Music.

Carey och hennes samarbetspartners anklagas för att "medvetet" ha stulit låtens titel och "stil" och för att ha tjänat på dess "popularitet", och att Carey därmed fick "oförtjänta intäkter" av låten. Andy Stone kräver minst 20 miljoner dollar i kompensation, vilket motsvarar nästan 197 miljoner kronor.

De två låtarna är musikaliskt helt olika, till exempel är Andy Stones låt en countryballad i 6/8-takt, medan Careys låt är något snabbare och i 4/4-takt. Textmässigt finns likheten att huvudpersonen i båda låtarna inte vill ha materiella saker, utan bara sin älskade till jul.

Det är ganska vanligt att olika låtar har samma titlar, till exempel finns det i United States Copyright Office, enligt BBC, hela 177 låtar med titeln All I Want For Christmas Is You.

När Carey släppte sin låt i oktober 1994, hade Andy Stones låt i början av året nått plats 55 på Billboard Hot Country & Singles-listan.

Mariah Careys låt har varit en av de mest spelade jullåtarna varje år sedan den släpptes och 2017 hade den gett henne minst 60 miljoner dollar i royalties.

Det är oklart varför Andy Stone först stämde Carey nästan 28 år efter att hennes låt släpptes. Det framgår dock av stämningsansökan att han sedan en tid tillbaka har försökt komma överens med henne. Mariah Carey har ännu inte kommenterat stämningsansökan. 

Lyssna på de två låtarna nedan - Lisa Burgess Stewart är huvudsångerska i Vince Vance & The Valiants-låten:

LÄS OCKSÅ: Mariah Carey ger sånglektioner online och släpper barnbok


ANNONCE