Nyhet

ABBA:s nya liveshow har snart premiär – detta kan man förvänta sig

Den legendariska popgruppen ABBA är tillbaka. Deras senaste album, Voyage, släpptes 5 november 2021 där de två första singlarna på nästan 40 år var I Still Have Faith In You och Don't Shut Me Down.

Med start på fredag den 27 maj blir det även nya livespelningar i formen av digitala avatarer, där de själva har spelat in rörelserna.

Konserterna går under namnet ABBA Voyage, och bandet tillkännagav planerna för flera år sedan, men blir först nu verklighet efter nästan 40 års frånvaro från livescenen.

– En konsert som kombinerar det gamla och det nya, det unga och det inte så unga. En konsert som har fått oss alla fyra att samlas igen, sa bandet i ett gemensamt uttalande på hemsidan.

ABBA:s digitala avatarer, eller Abbatarer som de också kallas, kommer att ackompanjeras av ett 10-manna-liveband i en specialbyggd arena på Queen Elizabeth Olympic Park i London. Och för NME berättar nu skaparna bakom liveshowen vad man kan förvänta sig som publik. 

Abbatarerna kommer att föreställa ABBA "på toppen av sin karriär" 1979 och med hjälp av 160 kameror var målet att fånga bandets "själ" medan de framförde låtar under fem veckors tid för att kunna bli till hologram. 

"Det var otroligt - det ögonblicket när vi filmade dem i Stockholm och du hade alla fyra av dem i sina motion capture-dräkter," sa Baillie Walsh, en av skaparna bakom showen, till NME och fortsatte: ”De såg ganska absurda ut, men det var ABBA! De fyra gick in på scenen och det var utomordentligt känslosamt. Det finns en kemi som händer mellan vissa människor när de möts, något magiskt händer. Allt vi behövde göra var att fånga det".

Walsh betonar att det inte är hologram av bandmedlemmarna som publiken kommer att få uppleva. 

"Det är mycket mer varierat, det är otroligt generöst, varje låt är en annan bild, ljuset kommer att bli extraordinärt, den verkliga världen och den digitala världen kommer att smälta samman."

Han säger att man kommer att tro att ABBA var där.

"Det har varit mitt jobb – att göra det till den roligaste, mest trovärdiga och acceptabla idén att publiken står på scen med ABBA.”

Producenten Ludvig Andersson säger att publiken kommer att känna igen den nybyggda arenan som en konsert med ett liveband och ABBA. 

"Förhoppningsvis kommer du att känna att du är i denna magiska ABBA-rymdcirkuskyrka. Det är en konsert på steroider, i princip", säger han.

Han berättar också att upplevelsen eventuellt kommer att sprida sig till andra städer än London. Och Baillie Walsh säger att det inte finns ett slutdatum för hur länge showen kan fortsätta. Detta då det finns fler låtar att introducera.

Sedan bildandet 1972 har den flerfaldigt prisbelönta gruppen – bestående av Agnetha FältskogBjörn UlvaeusBenny Andersson och Anni-Frid Lyngstad – släppt nio studioalbum och ett antal samlingsalbum och boxar. De har sålt cirka 150 miljoner skivor genom åren. ABBA upplöstes 1982 och förutom en enda låt på en privat fest 2016 har de inte uppträtt tillsammans sedan dess. Men nu är de alltså tillbaka med ett nytt album i bagaget och kommer att uppträda i form av Abbatarer.

LÄS OCKSÅ: GAFFA-Priset 2022 – och vinnarna är ...

ANNONCE