Nyhet

Artister rasar över läckta planer om att begränsa rätten till fri abort

GAFFA.se – allt om musik

Via en läcka till tidningen Politico har det framkommit att USA:s högsta domstol har planer på att göra rätten till fri abort till en fråga som ska avgöras på delstatlig nivå. Alltså inte – som har varit fallet sedan den så kallade Roe vs. Wade-domen 1973 – något som har säkrats på federal nivå, det vill säga i hela USA.

Det har nu brutit ut en het debatt i USA då många fruktar att rätten till fri abort därmed antingen kommer att begränsas eller helt förbjudas i ett antal av Amerikas mer konservativa delstater. Rätten till fri abort har redan inskränkts i delstaterna Oklahoma, Texas och Mississippi. Förslaget väntas antas i sommar av Högsta Domstolen, där antalet konservativa domare för närvarande är i majoritet.

Händelsen har fått ett antal musiker att via sociala medier kritisera de läckta planerna.

"Jag gjorde abort i oktober förra året när jag var på turné. Jag gick till Planned Parenthood (amerikansk pro-abort-organisation, reds. anm.) och de gav mig en medicinsk abort. Alla förtjänar den typen av möjlighet", säger Phoebe Bridgers (bilden) och länkar till pro-abort-organisationer.
Cher skriver:

"Republikanerna kan ha fått sin önskan uppfylld efter 49 år. Den konservativa högsta domstolen är redo att slå till mot Roe vs. Wade. När min mamma var ung hörde hon folk säga: 'Håll dem barfota och gravida, en kvinnas plats är i hemmet. Kvinnor har inte hjärnor att göra affärer'. Människor dör av bakgårdsaborter."


Garbage säger:


"Ni kan inte förbjuda aborter, ni kan bara förbjuda säkra aborter."

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av garbage (@garbage)Questlove, trummis i The Roots:

"Män, vi måste backa upp det här. Det här är inte en 'åh, det här är en kvinnosak.' Någon i ditt liv, det kan vara din mamma, dotter, syster, kusin, moster, granne, flickvän, din andra flickvän, din älskarinna, din kollega, en bästa vän till en av de nämnda och SÄRSKILT du. Om detta påverkar dem, då påverkar det oss. Lita på mig, jag vill bara vakna upp, titta på mina sociala medier, äta en grillad ost, se Soul Train och ta reda på hur man blir bra på att spela Wordle. Men vi är i ett nödläge just nu."

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Questlove (@questlove)
Yungblud kommenterar:

"Rätten till din kropp är din och ENBART DIN. Varenda en av er, använd din röst, donera, sprid förnuftig information, SÄG DIN ÅSIKT."LÄS OCKSÅ: Dolly Parton blev invald i Rock And Roll Hall Of Fame – avböjde först sin nominering

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE