Nyhet

Cirkusmusikal om Pippi av Björn Ulvaeus

Cirkusmusikalen Pippi På Cirkus är baserad på en berättelse av Astrid Lindgren bearbetad av Maria Blom, Tilde Björfors och Björn Ulvaeus (ABBA).

Ida Breimo innehar rollen som Pippi Långstrump, och andra välkända karaktärer som dyker upp under världspremiären den 1 juli är PrusseluskanKling och Klang och Tommy och Annika.

Björn Ulvaeus är exekutiv producent och ansvarar för föreställningens sångtexter till musik av Benny Andersson (ABBA), Vladimir ShainskyÁngel G. Villoldo med flera. Musiken kommer framföras live av en flygande cirkusorkester.

För cirkusregi står Cirkus Cirkörs grundare, regissör och konstnärliga ledare Tilde Björfors och vid sin sida har hon Maria Löfgren, regissör och manusbearbetare, som ansvarar för föreställningens regi. Tillsammans med Björn Ulvaeus har Maria Blom och Tilde Björfors skrivit föreställningens manus, som är baserat på Astrid Lindgrens berättelse om när Pippi, Tommy och Annika gick på Cirkus och träffade cirkusprinsessan Miss Carmencita, lindanserskan Elvira och världens starkaste man Starke Adolf

– Att skapa är att till stor del att leka. Man fantiserar, hittar på, låtsas och spelar roller. Det säger sig självt att leken är i centrum mer än någonsin när man skapar en cirkusmusikal med Pippi Långstrump i huvudrollen. Då är det bokstavligen lek på högsta nivå. Fast respekten för Astrid Lindgren finns med hela tiden. Allt eftersom arbetet med skrivandet gått framåt med Pippi på Cirkus har jag försökt anamma Astrids språk så mycket det går i sångtexterna, säger Björn Ulvaeus i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Malin Billing, Astrids barnbarn, som har Pippis DNA i ryggmärgen, piskar mig på fingrarna om jag skriver ord som klingar falska ur Pippis mun. En gång i tiden gav jag mig i kast med en annan nationalklenod, Vilhelm Moberg, när Benny Andersson, Lars Rudolfsson och jag skrev Kristina Från Duvemåla. Det är med samma djupa respekt jag närmar mig Astrid och hennes Pippi och den respekten känner vi alla som har varit med och skapat Pippi På Cirkus. Fast lek är det och roligt har vi hela tiden.

Malin Billing säger att det här är ett av de roligaste teaterprojekt som hon har varit engagerad i.

– Det är så många fantastiskt duktiga människor inblandade, inte minst Björn Ulvaeus, men jag tänker också på alla som arbetar med allt från manus och regi, musik och skådespeleri, koreografi och cirkusartisteri. Och allt annat, det är omöjligt att räkna upp alla. Men alla inblandades stora entusiasm och professionalism och sättet som det här helt nya konceptet cirkusmusikal har vuxit fram på gör mig lycklig och övertygad om att vi kommer att få se och höra något alldeles extra på Cirkus i sommar, säger Malin Billing, ansvarig för teaterrättigheter, Astrid Lindgren Aktiebolag och barnbarn till Astrid Lindgren.


Tilde Björfors som är regissör och konstnärlig ledare på Cirkus Cirkör säger att de har längtat till att påbörja arbetet.

– Som vi har längtat! Repprocessen är i ett fantastiskt kreativt flöde just nu – vi laborerar, samskapar och uppfinner nytt varje dag. När cirkusartisterna möter musik, text, dans, Pippis smittsamma lekfullhet och fantasi uppstår en magi som är svår att förklara, det måste bara upplevas! Pippi är en fantastisk inspiratör i att göra det omöjliga möjligt och är nästan mer cirkus än cirkusen själv. Det är som om hon väcker en lust hos oss alla i produktionsteamet och ensemblen att våga sikta högre, vara nyfiknare på varandras olikheter och dyka djupare i mötet mellan konstformerna. Vi lär av hennes mod att ständigt ifrågasätta det invanda, vända upp och ner på perspektiven och sist men inte minst – hennes bästa verktyg i alla lägen – att vara snäll. Jag är på riktigt så lycklig över mötet med alla kreatörer och att vi äntligen kan ge publiken en scenkonstupplevelse utöver det vanliga och som kan fånga det hisnande, livsbejakande med hela Pippi, lekens och fantasins mästarinna.

Regissören Maria Löfgren berättar avslutningsvis att skapandet av föreställningen har varit som att ha fått tillgång till en stor lördags-godispåse med allt som är kul.


Pippi På Cirkus har världspremiär på Cirkus i Stockholm fredagen den 1 juli och är cirka 1 timme och 15 minuter lång. Föreställningen spelas endast under sex veckor; onsdag-söndag, 1 juli – 14 augusti. Dialog och sångtexter är på svenska.

LÄS OCKSÅ: Oväntat förband till två av Håkan Hellströms spelningar på Ullevi

ANNONCE