Nyhet

Emmanuel Macron ville diskvalificera Måneskin

Frankrikes president Emmanuel Macron försökte få Måneskin diskvalificerade från förra årets Eurovision Song Contest, skriver NME. 

Frankrikes president Emmanuel Macron försökte få Måneskin diskvalificerade från förra årets Eurovision Song Contest, skriver NME

Rockbandet Måneskin vann den årliga musiktävlingen förra året med hitten Ziti E Buoni. Dock så överskuggades deras vinst av anklagelser om att bandets frontfigur Damiano David hade fångats på kamera när han sniffade kokain från ett bord i det gröna rummet. Sångaren förnekade påståendena och klarade därefter ett frivilligt drogtest. 

Journalisten Stéphane Bern hävdar nu i en ny intervju med BBC att han fick ett samtal från Macron angående italienarnas seger medan han kommenterade Eurovision 2021. Frankrikes bidrag Barbara Pravi var på en andra plats när anklagelserna mot David plötsligt dök upp.


 Det var en stor, stor röra. Jag fick så många meddelanden på min mobil – till och med ett från den franske presidenten – som menade att Måneskin måste diskvalificeras och sa: "Du måste göra något, snälla".  

Den franske ministern för Europafrågor, som var i Rotterdam för tävlingen, skickade även  meddelanden till Bern som också sa:" Vad ska vi göra? Vad ska vi göra? Snälla gör något'." 

I intervjun tillade Bern: 


 Men vad kunde jag ha gjort? Jag var inte värd. Jag är inte presidenten för Eurovision!

Delphine Ernotte som är ordförande för European Broadcasting Union sa till Bern att om Frankrike vinner ska det vara på meriter, inte för att de har diskvalificerat förstaplatsen. Så det gjordes inget surr eller protesterade kring det.

Bern fortsatte med att uppge att Macron "alltid tittade på Eurovision" och tillade:


– Det är en väldigt patriotisk sak att göra.

ANNONCE