Nyhet

Fejkartister på Spotify gör lågprismusik – får dumpade arvoden

En granskning från DN visar att artister som släpper musik under alias får lägre royalties i utbyte mot större chanser att hamna på populära spellistor.

Ett 20-tal personer ligger bakom över 500 artistnamn med låtar i spellistor som har hundratusentals följare på Spotify, och affärerna sköts av ett svenskt bolag, detta rapporterade DN om tidigare i vår.

Spotify menade då att innehållet i spellistorna baseras på användarnas preferenser. I en ny granskning av DN framkommer dock att vissa av musikerna som släpper sina verk under annat namn accepterar en lägre ersättning - i utbyte mot en god chans att hamna på Spotifys egna spellistor med många följare.

En av tidningens källor berättar att hen släppt musik under flera alias och fått tiotals miljoner streams på sina låtar. Hen berättar också att musiken som getts ut under andra alias, ger omkring en fjärdedel så mycket betalt i royalties, jämfört med låtarna artisten gett ut i sitt eget namn.


I dokument som DN tagit del av framgår att det inte handlar om skivbolag som tar en större del av kakan, utan att Spotifys utbetalningar är lägre.

– De köper helt enkelt in musik billigare, de efterfrågar jättemycket musik från samma bolag, därför får en person göra musik under många alias, säger artisten till tidningen.

Fler källor berättar om att det handlar om specialskrivna villkor för lågprismusik och att det skulle hållas hemligt. Enligt granskningen är upplägget till fördel för Spotify, då företaget sparar pengar ju fler användare som lyssnar på den så kallade lågprismusiken.


– Det här handlar bara om att pressa ner priserna och ta bort all typ av konstnärlig ambition, säger en annan artist, som hoppat av upplägget.

Spotify har bemött granskningen med att förklara att urvalet i spellistorna ”baseras på en rad olika faktorer”, och VD:n Daniel Ek säger till DN att man ”inte ska vänta sig att alla får samma villkor” och att ”olika rättighetsinnehavare kan behöva olika hänsynstaganden.”

En talesperson från Spotify fyller i och skriver i ett mejl till GAFFA att den typen av musik inte konkurrerar med andra artister:

"Musiken det nu rapporteras om existerar framförallt i Spotifys Fokus-hubb. Den typen av musik placeras i allmänhet inte på Spotifys övriga spellistor, vilket begränsar konkurrensen med artister från traditionella genrer inom populärmusik. Vi kommenterar inte specifika avtal, men varje avtal är unikt. Olika rättighetshavare kan behöva olika hänsynstaganden. Det kan också gälla vissa genrer, vissa skivbolag och för vissa typer av innehållsleverantörer."

LÄS OCKSÅ: Spotify rycker skynket av känsliga ämnet utbetalningar


ANNONCE