Nyhet

Medlem i Pussy Riot flydde husarrest i Ryssland – utklädd till matbud

GAFFA.se – allt om musik

Pussy Riot-medlemmen Maria Alyokhina, också känd som Masja eller Masha, har lyckats fly Ryssland efter att ha suttit i husarrest, rapporterar TT.

Alyokhina bestraffades med husarrest efter att ha protesterat mot Vladimir Putin och det pågående kriget i Ukraina. Utklädd till matbud lyckades hon dock fly och ta sig från Ryssland, via Belarus till Litauen och vidare till Island, tillsammans med sin flickvän.

– Jag fattar fortfarande inte riktigt vad jag gjort, säger hon i en intervju med New York Times.


Alyokhina har gripits vid ett flertal tillfällen för sina protestaktioner. I mars i år blev hon släppt ur fängelse efter att ha suttit inne i 15 dagar, bara för att direkt bli gripen igen och sitta 15 dagar till.

I april fick hon beskedet att husarresten skulle omvandlas till tid i en straffkoloni, och bestämde sig därför för att fly. Att hon lyckades ta sig över gränsen till Belarus är en reflektion över hur kaosartat det ryska rättsväsendet är, enligt henne själv, i intervjun med New York Times.

– Härifrån ser det ut som en stor demon, men det är väldigt oorganiserat om man ser det från insidan, säger hon till tidningen.


LÄS OCKSÅ: Pussy Riots Maria Alyokhina släppt ur fängelse – och gripen direkt

ANNONCE