Nyhet

Noel Gallaghers trasiga gitarr från Oasis upplösning såldes för miljonbelopp

Oasis upplöstes när Noel Gallagher lämnade bandet några minuter innan en konsert i Paris. Uppbrottet ändade upp i ett bråk och en trasig gitarr, som nu har fått en ny ägare.

Oasis splittrades kort innan sin planerade konsert på Rock en Seine-festivalen i Paris 2009. Konserten genomfördes inte och till följd av ett bråk backstage mellan bröderna Liam och Noel Gallagher så skadades Noels röda Gibson-gitarr när Liam enligt Noels utsago ska ha svingat den som en yxa mot honom. En gitarr som nu har återställts och sålts på auktion. Priset uppges ha landat på strax över fyra miljoner svenska kronor.

Enligt NME beräknades gitarren kunna kosta upp mot 500 000 euro, cirka 5,2 miljoner kronor, när det förra månaden offentliggjordes att gitarren skulle auktioneras ut.

Jonathan Berg, grundare av Artpèges galleri som höll i auktionen, berättar för NME att den höga värderingen hänger ihop med att gitarren markerar ett "kultögonblick" i modern musikhistoria. Att Oasis ställde in spelningen minuter innan konsertstart, ihop med Noel Gallaghers omedelbara avsked från bandet, skapade ramaskri och frustration bland fans. Händelsen fick också stor uppmärksamhet i pressen.

Faktum är att pressbevakningen var så hård att Noel Gallagher inte kunde ta sig hem till sin fru och sina barn i England, eftersom deras hus var omgivet av journalister och fotografer. Istället smugglades familjen ut och flögs till Frankrike så att de kunde rida ut stormen tillsammans, trots att den fortfarande väntade på dem hemma i England.

Noel Gallagher har själv uttalat sig om avskedet från Oasis i en intervju med NME:

– Jag kände ingen lättnad eftersom jag visste att det skulle bli kaos efteråt.

Liam Gallagher berättar i en intervju med Esquire att det är tio år sedan han senast träffade sin bror Noel, och att även om rykten har snurrat om en förestående återförening, är det förmodligen inget annat än önsketänkande.

Bröderna, som haft solokarriärer efter uppbrottet, pratar fortfarande inte med varandra – och Gibson-gitarren symboliserar fortfarande slutet för Oasis.

LÄS OCKSÅ: Den tidigare Oasis-gitarristen har fått cancer

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE