Nyhet

Rockvärlden sörjer trumikonen Alan White

Trumikonen Alan White från progressiva rockbandet Yes avled i förra veckan.

I ett inlägg delat på Yes-trummisen Alan Whites Facebook-sida, bekräftade hans familj och bandmedlemmar i förra veckan att han gick bort i sitt hem i Seattle.

De skriver bland annat:

"Under sitt liv och sex decennier långa karriär var Alan många saker för många människor: en rockstjärna för fans runtom i världen; bandmedlem för ett fåtal utvalda och en gentleman och vän till alla som träffade honom.”

Carmine Appice (Vanilla Fudge, Cactus, Paul Stanley, Ozzy Osbourne) kommenterar inlägget:


“Jag är så ledsen över Alans bortgång. Älskar dig trum-broder Alan. Mina sympatier går till hela familjen. RIP.”


Ginger Baker (Cream, Blind Faith, Baker Gurvitz Army) skriver:

”Väldigt tråkiga nyheter .. han & pappa förblev vänner .. kondoleanser & kärlek till familjen från the Bakers..”

Musikkorrespondenten Eric Alper skriver i ett inlägg på Twitter att Alan White kommer att saknas stort:


Även Steve Hackett (Genesis) skriver:


”Jag är ledsen över att höra nyheten om Alan Whites bortgång. Han var en härlig person och en fantastisk trummis. Mina tankar går till hans fru Gigi och alla i Yes.”


 

Alan White föddes den 14 juni 1949 i Pelton, England. Han började spela trummor redan vid tolv års ålder och med att uppträda bara ett år senare.

Innan han gick med i det ikoniska progressiva rockbandet Yes, hade White redan spelat i ett antal band under 60-talet. Bland annat Air Force, bildat av Ginger Baker, som tidigare agerat trummis i Cream och John Lennons och Yoko Onos band The Plastic Ono Band, tillsammans med Eric Clapton och Klaus Voorman. White satt också bakom trummorna på Lennons album Imagine.


1972 lämnade trummisen Bill Bruford Yes för att spela i King Crimson, och White tog Brufords plats. På bara tre dagar lärde sig White alla låtarna från Yes album Close To The Edge, i samband med en kommande turné. Från och med då blev han permanent medlem i bandet och var fram till sin död den medlem som varit med längst.

Bandet splittrades en kort stund i början av 80-talet, men återförenades snabbt och släppte det mer poporienterade albumet 90125 med hitlåten Owner Of A Lonely Heart 1983. I dagsläget har bandet släppt ett 20-tal studioalbum och valdes också in i Rock & Roll Hall Of Fame 2017.

Under den senare delen av sin karriär orkade inte White slutföra hela konserter och tog därför oftast över trummorna under andra halvan av spelningarna. Yes åker på turné i år och skulle egentligen ha firat Whites 50-årsjublieum som bandmedlem. Istället hålls turnén till hans minne.


Se Yes framföra Close To The Edge här:

LÄS OCKSÅ: Andy Fletcher i Depeche Mode är död – blev 60 år

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:

ANNONCE