Nyhet

"Rysslands Bruce Springsteen" ställs inför rätta

Det kan kosta att kritisera Vladimir Putins krig mot Ukraina, och det har Rysslands svar på Bruce Springsteen, 65-åriga rockartisten Jurij Sjevtjuk, nu fått erfara.

Han dras inför domstol anklagad för att ha förolämpat den ryska armén, enligt Svenska Yle.

Det är inte första gången han demonstrerar mot regimen utan hans fredsaktivism sträcker sig över en lång tid. Han har bland annat kritiserat krigen i Afghanistan och Tjetjenien. Och det var när han kritiserade invasionen i Ukraina under en konsert med sitt rockband DDT som myndigheterna steg in.

Under konserten i staden Ufa förrförra veckan sa frontmannen bland annat:

– Och nu dödas människor i Ukraina, varför? Unga i Ryssland och Ukraina stupar igen. Gamla människor, kvinnor och barn tvingas dö för en tsars megalomaniska idéers skull.

Han beskrev vidare att fosterlandet inte är presidentens rumpa som man ständigt måste slicka och kyssa. Detta fick polisen att förhöra honom direkt efter konserten som gavs inför en publik av 10 000 personer, medan videon med budskapet från konserten spreds på sociala medier.

Han greps inte på plats men kommer att ställas inför domstol i sin hemstad S:t Petersburg. Om han fälls så kan han få böta upp till 50 000 rubel, cirka 7 700 svenska kronor. 

Han är inte den enda artisten som försöker att tystas, och nästa konsert med DDT är i dagsläget planerad till huvudstaden Moskva den 10 juni. Han kallas ofta för Rysslands Bruce Springsteen då rockbandet DDT är ett av landets mest folkkära och bildades 1980, samma år som Bruce fick sin första etta på den amerikanska Billboard-topplistan med albumet The River.

LÄS OCKSÅ: Det blir extrakonsert med Bruce Springsteen & The E Street Band

ANNONCE