Nyhet

Se Bono och The Edge uppträda i skyddsrum i Kiev

GAFFA.se – allt om musik

U2:s Bono och The Edge överraskade igår med att uppträda på en tunnelbanestation som nu fungerar som skyddsrum i den krigshärjade ukrainska huvudstaden Kiev. Se en video från deras konsert nedan.

Gruppen bjöds in av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, säger de på Twitter.



– Folket i Ukraina kämpar inte bara för sin egen frihet, ni kämpar för alla oss som älskar frihet, sa Bono enligt The Irish Times, som berättar att cirka 100 personer bevittnade konserten, inklusive några i militäruniformer. Medan musikerna spelade kunde man höra luftalarm i bakgrunden.

De spelade bland annat Ben E. Kings klassiker Stand By Me, där de bytte ut "Me" mot "Ukraine", och där de fick hjälp av soldater att sjunga låten. De fick under konserten även sällskap av det ukrainska bandet Antytila, som nyligen bland annat har spelat in en musikvideo i samarbete med Ed Sheeran.

Enligt The Irish Times spelade den avskalade versionen av U2 i 40 minuter och de framförde även bland annat sina klassiker Sunday Bloody Sunday, Angel Of Harlem, With Or Without You och Desire.


Under besöket i den ukrainska huvudstaden pratade Bono även med Sky News, där U2-frontaren sa att han betraktade den ryska invasionen av Ukraina som ett "enmanskrig" (det vill säga Rysslands president Vladimir Putin) och att han "litar på att de unga ryssarna kan kasta ut honom från sitt kontor".

Bono och The Edge besökte också de närliggande städerna Bucha och Irpin, där Ryssland anklagas för att ha begått krigsförbrytelser, och pratade med lokalinvånare, samt besökte en massgrav i Bucha.

Se U2 framföra Angel Of Harlem och en tolkning av Stand By Me:


LÄS OCKSÅ: När gitarristen Dimebag Darrel sköts ihjäl på scen – av ett fan

Lyssna på den senaste tidens bästa låtar, spellistan uppdateras kontinuerligt:


ANNONCE