Nyhet

Varanteaterns Olof Wallberg albumdebuterar med gravallvar

Varan-TV-medlemmen Olof Wallberg lägger humorn tillfälligt åt sidan och släpper som musikartist ett enligt egen utsago "gravallvarligt och stundvis dystert tematiskt fullängdsalbum om det svenska samhället".

– Jag kan inte bara ägna mig åt trams, även om vi definitivt behöver skratta. Men jag måste som medborgare och musikartist försöka prata, även allvarligt och utan humorlager, om vårt svenska samhälle och vart jag upplever att det är på väg, säger Olof Wallberg i ett pressmeddelande.
 
Han ser sig själv som ett exempel på hur illa det står till i Sverige.  
 
– Jag älskar att vara i min individualistiska bubbla där jag bara utgår ifrån mig själv och bara tillfredsställer mig själv. Bubblan är skön, men jag måste lämna den oftare än jag gör just nu. Vi behöver hitta tillbaka till varandra och gemensamt bygga vårt samhälle … tillsammans.
 
På albumet We har Olof Wallberg inte en enda låt om kärlek mellan två människor. Alla låtar handlar istället om en annan relation – den mellan grupper och medborgare i Sverige.
 
– Vår tillit till varandra i Sverige minskar för varje dag. Vi måste vända på detta och istället öka tilliten för varje dag. Tilliten är det viktigaste vi har i Sverige. Som jag skriver i en av mina texter: ”Human trust – the true divine" (mänsklig tillit är det verkligt gudomliga).
 
Han har jobbat med detta soloprojekt tillsammans med Carl-Johan Fogelklou från Mando Diao under flera års tid och nu är det klart. Wallberg hämtar inspiration från soul, symfonirock, pop och R&B samt lånar friskt från 60-, 70-, 80-, och 90-tal.
 
Fem singlar har släppts det senaste året, och Olof har skrivit och konceptualiserat musikvideos till varje låt.
 
We släpps fredagen den 27 maj på indielabeln Strawtown. Olof Wallberg framför hela debutalbumet live lördagen den 28:e maj på Mejeriet i Lund.
ANNONCE